AKTUELNO

Ministarstvo je poslalo saopštenje povodom aktuelnih dešavanja.

Povodom štrajka prosvetnih radnika kojima su oduzete licence za rad Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podseća da su poštovanje zakona i sudskih odluka obavezujući za sve i da niko nema pravo da se meša u nezavisnost rada sudske vlasti. Prlikom oduzimanja licence Ministarstvo je samo poštovalo zakon, koji u takvim slučajevima ne ostavlja prostor za drugačiju odluku.

Prema sadašnjem zakonu Ministartavo je obavezno da oduzme licencu kada školski odbor potvrdi odluku direktora škole o otkazu zbog teže povrede radne obaveze. Nastavnik može biti vraćen na posao samo ako Upravni sud poništi odluku o oduzimanju licence. Ukoliko sud potvrdi odluku, bez obzira na drugi sudski proces u kojem se utvrđuje krivica nastavnika, licenca se trajno gubi.

Prethodnih dana nezadovoljni prosvetni radnici su primljeni na razgovor u Ministarstvu, gde ih je pomoćnik ministra upoznao sa zakonskim preprekama.

Istovremeno, obavešteni su da će Ministartvo u saradnji sa drugim institucijama sagledati da li postoje mogućnosti da se donese drugačija odluka.

Podsećamo da su vrata Ministarstva uvek i za sve otvorena, ali i naglašavamo da smo, svesni nedostataka trenutnih zakonskih rešenja, u Nacrtu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predvideli mogućnost privremenog gubljenja licence dok se sudskom odlukom ne dokaže krivica.

N. Petričević

#Licenca

#Ministarstvo prosvete | nauke i tehnološkog razvoja

#Profesor

'