AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Njujorku gde se danas sastao sa generalnim sekretarom svetske organizacije Antoniom Guterešom, kaže da je zadovoljan trudom, ali ne i rezultatima.

Obraćajući se građanima Srbije, Vučić je rekao za Javni servis da mu se čini da su njegovi sagovornici u Njujorku čvrsto i dalje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova, a to je, poručio je, za nas veoma teško.

Kako je naveo, nadao se većem razumevanju.

Iskreno, nisam zadovoljan onim što sam postigao u razgovorima ovih dana u Njujorku, rekao je Vučić i dodao da je o tome je obavestio i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša, s kojim je danas imao susret, ali svakako, kako kaže, nakon tri dana razgovora razočaran.

- Razočaran sam, razumeli smo poruku, naše je da se dalje borimo - porucio je Vucić. S druge strane, kaže, zadovoljan je našim trudom, ali ne i rezultatima.

On je podvukao da je Srbija spemna na kompromis kako bi kosovski problem bio rešen, ali da nije spremna na poniženje.

- Dok sam predsednik Srbije neće poniziti Srbiju, a za kompromis i za razgovor uvek smo spremni - poručio je Vučić.

- Vreme je da budemo još jači i da nastavimo da se borimo za našu zemlju i ovde i u Londonu, Njujorku, Briselu, Berlinu, Parizu, ali i Moskvi i Pekingu - zaključio je predsednik Srbije.

- Da budem otvoren, razgovarali smo o budućnosti Srbije i KiM i gledamo da nađemo kompromisno rešenje. Albanska strama radi svoje, međunarodna zajednica svoje, a ja sam se trudio da s ruba ambisa dovedemo Srbiju bar na površinu - naveo je i ponovio da rezultatom nije zadovoljan.

- Nisam zadovoljni jer kod velikih zapadnih sila , a imao sam mnogo dubinskih razgovora s ljudima koji odlučuju čini mi se da oni tvrdo stoje na poštovanju principa očuvanju nezavisnosti Kosova što je za nas veoma teško - rekao je.

To je, dodao je, preneo i Guterešu, obavestio ga je o svemu tome , pa i o tome da smomi spremni na kompromisno rešenj, ali ne tako da žrtvujemo svoje drzavne i nacionalne interese.

Kako je rekao, nakon teških razgovora o Kosovu koje je imao nadao se većem razumevanju, ali i dodao da nema kukanja i očajavanja i da će nastaviti da štiti interese zemlje.

- Naš najveći problem je što mi ne pregovaramo samo sa Albancima već i sa onima koji su stvorili nezavisno Kosovo - rekao je Vučić.

Naveo je da je u razgovorima koje je imao u Njujorku druga strana ponovila da priču o tome kome pripada teritorija Kosova smatraju završenom, da pokretanje bilo kakve priče na tu temu smatraju otvaranjem Pandorine kutije.

Vučić izjavio je da nas najskuplje košta odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu i Metohiji koja je, kaže, produkt glupe i neodgovorne politike prethodnih vlasti, a čime smo "stavili pečat na kosovsku nezavisnost" i da on sad "pokušava da taj kovert otvori, da izvadi to što u njemu piše i da izvučemo najviše što možemo".

Kako je rekao, desile su se 1999. godina, pogrom 2004. godine, 2008. godina i jednostrano proglašenje nezavisnosti, ali je katastrofalna odluka, ona koja nas je naskuplje košta - pitanje pred MSP. Vučić je dodao da će se boriti, da će raditi da se izbori za sve što može,

- Na sve to sam rekao i sada, i ranije, da su oni to uradili 2008. ne poštujući Rezoluciju 1244 - kaže Vučić.

Kako je dodao, Srbija danas plaća veliku cenu i to između ostalog i sosptevenih pogrešnih odluka, uključujući traženje mišljenja pred MSP.

- I nastaviće da je plaća.Ništa nema džabe, situacija je teška i biće veliki pritisak na Srbiju sa različitih strana - dodao je Vučić.

Kako je naglasio, nastaviće kao predsednik Republike da štiti interese zemlje i da zemlju nemogućih uslova, dovedenih spoljnim silama ali i našim odlukama, da popravimo sve što možemo.

- Nema kukanja, nema očajavanja - zaključio je Vučić.

Nema nikakve tajne u vezi posete SAD

Predsednik je rekao da nema nikakvog "vela tajne" kada je reč o njegovoj poseti SAD. Na pitanje zašto nije rekao otvoreno da ide u SAD i da li je time doprineo da se šire spkulacije i da poseta bude pod velom tajne, Vučić podseća da je na konferenciji za novinare pred odlazak rekao da ide u "beli svet", i da je potom otišao u Njujork redovnom linijom Er Srbije sa još 270 ljudi. - Šta je trebalo? Da ljudima zabranim da pričaju gluposti? - pita on. Naveo je da je "po ko zna koji put" išao u SAD bez obezbeđenja, da je bio sa kćerkom, sa kojom inače ne provodi dovoljno vremena, i da sa njom bio na večeri a ne sa Džordžom Sorošem, kako su neki govorili. -Nikada nisam bio na privatnim večerama sa Tačijem ovde ili onde, tu su uvek predstavnici međunarodne zajednice, mada ne bih imao ništa protiv, lakše bih se dogovorio- rekao je on. Odgovarajući na komentare iz Beograda, rekao je i da svaki put kada je u SAD potpiše papir da tamo bude bez podrške tajne policije. - Mrzim statusne simbole, ja sam običan čovek, nikoga se ne plašim, znam da radim najbolje za svoju zemlju, nijedan dinar nisam potrošio protivzakonito- rekao je on. Kako kaže, mnogi tajkuni u Srbiji su krenuli u napad, "jedan hoće da bude u streljačkom vodu". - A neće da vide koliko se neko bori. Računam da ljudi vide koliko se neko bori i koliko voli svoju zemlju i šta radi - izvukli smo zemlju iz dugova, popravili imidž..- dodao je.

#Aleksandar Vučić

'