AKTUELNO

Najviši predstavnici Srbije i Egipta potpisaće narednih dana u Kairu Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) između dve zemlje, što će našim privrednicima omogućiti nove poslovne šanse na afričkom kontinentu, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

- Kao rezultat dobrih odnosa najviših zvaničnika dve države i privreda, u narednim danima biće prvo organizovan Ženski poslovni forum u Kairu na kojem će učestvovati srpske preduzetnice - rekao je Čadež za Novo jutro TV Pink i dodao:

Nakon tog poslovnog susreta u glavnom gradu Egipta, održaće se i veliki poslovni forum Srbija - Egipat na kojem će učestvovati oko 60 predstavnika domaćih kompanija, rekao je predsednik PKS i podsetio i na značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom.

- Srbija ima šta da ponudi. Treba biti realan, radi se o dve ekonomije koje su različite ali postoje stvari gde već vidimo prve rezultate. Oba sporazuma su veoma brzo ispregovarana i ona jesu, naravno, plod rada, ali i fenomenalnih odnosa koje politički lideri imaju - objašnjava Čadež navodeći da se sa Kinom pregovaralo o svakom od 10.000 proizvoda (tarifnih brojeva).

Foto: TV Pink Printscreen

Egipatsko tržište će, prema rečima Čadeža, biti veoma zanimljivo za one koji proizvode voće, ali će Sporazum sa tom zemljom biti značajan i za naše uvoznike određenih sirovina koje ćemo sada dobijati po povoljnijim cenama.

Čadež je najavio da će se na jesen u Egiptu otvoriti zajednička fabrika domaće kompanije „Sigma“ i jedne egipatske kompanije koji će praviti sredstva za dezinfekciju za celo afričko tržište.

- Kada proizvodite u Egiptu, otvorena su vam vrata čitave Afrike - istakao je Čadež.

Takođe, dodao je da će i kompanija „Neomedika“ krenuti da pravi reagense sa egipatskim partnerom, „Eliksir“ radi na velikoj investiciji u sektoru fosfata, a naša „Agromehanika“ već uspešno sarađuje sa tim tržištem.

- Sporazum o slobodnoj trgovini je okvir koji treba ispuniti, sada je vreme da se traže i nađu dobri partneri i da se radi - poručio je Čadež.

Govoreći o značaju razvoja srpskog startap ekosistema, Čadež je pozvao sve startape da se do 25. jula prijave na javni poziv za besplatno učešće i izlaganje na „Web Summit 2024 Serbia Island“ u Lisabonu.

- Lisabonski veb samit je praktično najveći tehnološki događaj u svetu više od 15 godina - istakao je predsednik PKS i naveo da je Srbija prepoznata kao tehnološki hab Jugoistočne Evrope.

- Naš startap ekosistem sada je vredan oko 1,2 milijarde evra. Porastao je 66 odsto samo za godinu dana. Naši startapi, gotovo njih 70 odsto, prave globalne proizvode - naveo je Čadež.

Objašnjava da će svima koji se prijave biti obezbeđena četvoromesečna obuka sa domaćim i svetskim ekspertima, kako da strukturiraju startap i svoj proizvod, odnosno, kako da od ideje dođu do proizvoda i tržišta.

- Prijavite se i počnite da igrate - poručio je Čadež i dodao da se sve detaljne informacije mogu naći na sajtu websummit.rs i cdt.org.rs.

Pored sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i Egiptom, daljem nastavku ulaganja u startap ekosistem, za ekonomiju Srbije je od suštinske važnosti i razvoj putne i železničke infrastrukture, istakao je Čadež govoreći o poslovnim mogućnostima za domaće kompanije koje pruža izgradnja novih pružnih pravaca.

Podsetivši da je nedavno u Nemačkoj boravila državno-privredna delegacija na čelu sa predsednicom Skupštine Srbije, Čadež je ukazao na značaj savremenih ekoloških tehnologija koje se danas primenjuju pri ekspolataciji sirovina, poput litijuma, i da takva iskustva razvijenih zemalja možemo primeniti i kod nas.

Autor: Marija Radić