AKTUELNO

Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije juče je i zvanično stupio na snagu.

Tomislav Momirović, ministar spoljnje i unutrašnje trgovine, rekao je da je to najvažniji sporazum koji je naša zemlja potpisala u poslednjih nekoliko decenija.

- On otvara potpuno jednu novu šansu. Ovo je više od šanse. Jedino Srbija će imati tu privilegiju da izvozi proizvode na najveće svetsko tržište bez carina - rekao je ministar za Pink.

On je dodao da je to najveći podstrek za naše kompanije, za naše radnike, za naše ljude, a pre svega za naše poljoprivrednike.

- Kada smo dogovarali ovaj sporazum mi smo se pre svega fokusirali na poljoprivredu. Najveći broj ljudi je involviran u poljoprivrednu proizvodnju i tu je potrebna najveća podrška. I da bi napravili neke velike iskorake mi mormao da ostvarimo jednu konkuretnu prednost za naše ljude - kaže Momirović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar je naveo primer srpske jabuke koja sada može da se izvozi na kinseko tržište bez carine.

- Ova jabuka, srpska jabuka od juče može da se izbvozi na kinesko tržište bez carine, do pre neki dan carina je iznoslia 15 odsto, sada je nema - objašnjava Momirović.

Dodaje da je to nevorerovatna šansa za naše poljoprivrednike i kaže da su naši poljoprivrednici najdalje otišli sa proizvodnjom jabuke ali da tu ne sme da se stane mora da se nastavi investiranje da se uvdseu i nove sorte i mormao da se priolagodinom onome što tržište želi.

Ono gde smo mi najbolji, šta naša zemlja nabolje daje to je poljoprivreda , reako je ministar.

- Breskva, jabuka, kasjija, šljiva .. daćemo jedan veliki doprinos celoj našoj poljoprivredi, kasnije za 5 godina ide i suva šljiva kod nje je sada carina 25 odsto.

Ministar je rekao da su od juče ukinute i sve carine na lekove što je takođe veliki podstrek za našu farmaceutsku industriju. Bez carine biće i domaća hemija, džemovi, ajvari, pivo i srpsko vino.

- Danas je carina za vino između 23 i 64 odsto, a za pet godina one će se postepeno skidati savke godine za po 10 odsto tako da će za pet godina kod nekh domaćih vina nećemo više imati carinu -reako je Momirović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da će ovaj sporazum sa Kinezima biti jedna fantastična stvar i za naše vinare.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije obuhvata oko 10.000 proizvoda.

Momirović kaže će 60 odsto tih proizvoda odmah biti skinuto sa carinske linije.

on jereako da je ovaj sporazum i velika prilika za naš stočni fond i za naše stočare.

- Mi kroz ovaj sporazum imamo šanse da podignemo naš stočni fond, kod nekih naših proizvoda će se ukinuti carina za 5, kod nekiha za 10 godina, to nije previše vremena, mi imamo šansu da podignemo stočni fond i da onda te srpske proizvode plasiramo na kinesko tržište - kaže Ministar.

On je dodao da će i proizvodi koji dolaze iz Kine stupanjem na sangu ovog sporazuma postati jeftiniji. To je direktan podrška kako našem stanovništvu tako i privredi jer će moći da jeftinije uvozi robu i sirovine.

Autor: Dalibor Stankov