AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Koje su ključne poruke i teme bile na stolu tokom sastanka?

Prof. dr Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka, ističe da je nakon sastanka najvažnije da je Srbija dobila vrstu pohvale i podrške na putu ka EU.

- Kada je reč o regionu, ukazano je da će Nemačka podržati normalizaciju odnosa Beograda i Prištine bez unapred predviđenih scenarija i pominjanje odnosa Srba i Bošnjaka na Balkanu, na čemu će nemačka spoljna politika takođe insistirati - kaže Đukanović za "Novo jutro".

Nemačka bi, kako ističe, volela da je među Bošnjacima više zastupljena proevropska politika.

- Ključne reči su stabilnost u regionu, napredak regiona ka Evropi i podrška Srbiji na njenom putu ka EU - kaže Đukanović, dodajući da je Nemačka najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije, te se zaokružila važna i uspešna priča o saradnji.

Foto: TV Pink

Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za savet ravnopravnih ističe da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u centru pažnje, te da je Merkelova rekla "nešto što je snažno odjeknulo", odnosno da Nemačka neće savetovati Srbiju, ili barem ne javno, oko toga na koji način treba normalizovati ove odnose.

- Sećamo se kontroverznih izjava Zigmana Gabrijela koje nisu bile usamljene. Izjave nemačkih političara kojima se Kosovo odvaja od Srbije bile su brojne. Trenutno se naša država nalazi u fazi međusobnog šarmiranja, kada hvalimo Nemačku i EU, a sa druge strane i one hvale nas na sva usta - kaže Jovanović.

Foto: TV Pink

Politički analitičar Branko Radun kaže da je izjava Merkelove primer novog tona.

- Srbija je uslovljavana da se reši pitanje Kosova, a pritisak je takav da se reši na našu štetu. Ipak momenat dolaska Vučića u posetu je zanimljiv - Merkelova je u delikatnoj poziciji, treba da formira vladu i ovo je prelomni momenat u njenoj karijeri. Čak se i njen ublaženi ton uklapa u ovaj momenat. Uslovljavanja svakako ostaju i Nemačka tu neće promeniti svoju politiku - kaže Radun za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Angela Merkel

#Branko Radun

#Dragan Đukanović

#Novo jutro

'