AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na njen poziv, 13. aprila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se krajem iduće sedmice s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na njen poziv, po drugi put u svega mesec i po dana, potvrđeno je u Kabinetu šefa države. Vučić će s Merkelovom razgovarati u petak, 13. aprila, kažu u Kabinetu.

Vest o sastanku Vučića i kancelarke u međuvremenu je saopštena i u Berlinu.

- U okviru zajedničkog ručka biće razmatrani bilateralni odnosi, regionalna pitanja, kao i evropske i ekonomske teme - najavila je danas zamenica portparola nemačke vlade Ulrike Demer.

Vučić se sa moćnom evropskom i svetskom političarkom poslednji put sastao u Berlinu 27. februara, takođe na njen poziv, a predstojeći sastanak biće njihov 12. susret.

- Reč je o radnoj poseti, tokom koje je predviđen sastanak, radni ručak i obraćanje medijima - preciziraju u Kabinetu predsednika Srbije.

- Da podsetimo da se predsednik Vučić prethodno sastao sa kancelarkom Merkel, takođe na njen poziv, u Berlinu, 27. februara, tako da se njihov ponovni sastanak, posle samo mesec i po dana, može smatrati delom redovnih predsednikovih konsultacija sa najuticajnijom figurom evropske i svetske političke scene - ističu u predsednikovoj Spoljnopolitičkoj službi.

Vučić je uoči sastanka u februaru rekao da želi od kancelarke da čuje kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, sveukupne regionalne odnose, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine.

Neprihvatljivo je da Srbija bude jedini gubitnik u rešavanju kosovskog pitanja, izneo je tada predsednik kancelarki svoj stav i ukazao da nema jednostranih rešenja, te da je Srbija spremna na kompromis, odnosno da obe strane ponešto izgube. Po povratku u zemlju preneo je i da od Nemačke, kao jedne od politički i ekonomski najvažnijih za Srbiju zemalja, oeekuje podršku i angažman kako bi pomogla da se iznađe sveobuhvatno rešenje.

#Aleksandar Vučić

#Angela Merkel

'