AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić govoreći o odluci Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope kaže da to nije moralo da bude ovako hitno.

Dačić je rekao da je neko procenio da je Prištini nezgodno što se neko tamo nalazi pod kritikama i da je vreme da se pritisne Srbija, kako bi se nešto rešilo pre izbora u Americi.

- Vi ne možete da rešite pitanje statusa Kosova na jedan način, a da onda rešavate pitanje Ukrajine na drugi način. Ova odluka predstavlja direktno kršenje naših nacionalnih i državnih interesa, kršenje našeg teritorijalnog integriteta - kazao je Dačić u Novom jutru TV Pink.

Dačić je rekao da je ta odluka suprotna svim principima na kojima počiva Savet Evrope.

On je rekao da će ova tema u aprilu biti na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope koja daje preporuku Komitetu ministara.

Foto: TV Pink Printscreen

- Eto, to je ta politička realnost u kojoj živimo - rekao je Dačić i dodao da se konačna odluka očekuje u maju.

- Sve ide ka donošenju te odluke. Za njeno donošenje potrebna je dvotrećinska većina a oni je imaju i za očekivati je da se to dogodi u maju - istakao je Dačić.

Ocenio je da sve ovo dolazi u vreme kada Priština ne ispunjava ništa, nego blokira robu, dinar i srpski narod na Kosovu i Metohiji dovodi u stanje humanitarne katastrofe.

Prema njegovim rečima ovo je samo jedan od pritisaka kojima je Srbija izložena u poslednje vreme, a kao drugi faktor pritiska naveo je događanja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija oko sednice posvećene godišnjici bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Kada je reč o sednici SB UN koja bi danas trebalo da se održi, rekao je da je fizički teško stići na tu sednicu kada se stvari tako brzo menjaju, ali i dodao da sednice verovatno neće biti ni danas, da će ona biti zakazana za neki drugi dan i da je pitanje da li će ova tačka ikada stići na dnevni red.

Foto: TV Pink Printscreen

Naveo je da su Rusija i Kina čvrsto na strani Srbije kada je reč o njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

- Kakvu refleksiju da napravite prema onima koji se zalažu da mi uvedemo sankcije Rusiji i Kini. Znači mi sada treba da rizikujemo da naša pozicija nije više tako stabilna u UN, zbog toga što uvrši pritisak na nas, a što nije u našem interesu. Tako da je to jedna veoma delikatna pozicija i mi bismo tu radili praktično na svoju štetu - rekao je Dačić.

Objasnio je da je u Savetu Evrope napravljen presedan, jer se prema njegovim rečima, prima jedna teritorija koja nije rešila svoje statusno pitanje, koja nema status punopravnog člana međunarodne zajednice.

Dodao je da pristup glavnog izvestioca za prijem takozvanog Kosova u Savet Evrope Dore Bakojani nije bio korektan, jer ih je, kako je naveo, ona sve slagala kao i sve u Evropi o čemu je pričao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ona je na početku navela tri uslova za pozitivno mišljenje, prvi je zajedništvo oko manastira Dečani, drugo je formiranje ZSO i treći je prestanak eksproprijacije u srpskim opštinama - objasnio je Dačić.

Naveo je da to nije u redu prema Srbiji jer je Srbija, prema njegovim rečima, bila veoma korektna prema Grčkoj i dodao da nema sastanka na kojem Grčka ne insistira da Srbija jasno pokaže da poštuje njen teriotorijalni integritet i suverenitet.

Dodao je da sve ovo dolazi u vreme kada druga strana ne ispunjava ništa i to, prema njegovim rečima, ne samo da ne ispunjava već i "zateže" situaciju na Kosovu i Metohiji.

- Dovode naš narod u neizdrživu poziciju. Nastavljaju sa blokadom i za robe, nastavljaju sa blokadom dinara, žele da izbace dinar. Dovode naš narod u humanitarnu katastrofu - rekao je Dačić i podsetio je da su oni bombardovali Srbiju zbog tzv. humanitarne katastrofe.

Objasnio je da postoji nekoliko tačaka, odnosno pritisaka kada je reč o Savetu Evrope i dodao je da ovo uopšte nije moralo da bude ovako hitno.

- Ali neko je procenio da je Prištini nezgodno što se tamo nalazi pod kritikama. Sada je vreme da se pritisne Srbija kako bi se rešili određeni problemi pre evropskih izbora i izbora u Americi, kako se ne bi čekao kraj krize u Ukrajini, jer oni ne žele da se to rešava po istim standardima - rekao je Dačić.

Naveo je da ne može pitanje statusa tzv. Kosova da se rešava na jedan način, a da se onda pitanje Ukrajine rešava na drugi način.

Kada je reč o bombardovanju Srbije, Dačić je podsetio da je bačeno 22.000 tona bombi od kojih je 15 tona bombi sa osiromašenim uranijumom.

- Ali naše pozicije nisu iste, mi smo međunarodno priznata država, oni su deo naše države koji želi osamostaljenje bez naše saglasnosti, što je suprotno međunarodnom pravu i tako će to ostati za međunarodni pravni poredak, osim ako sila ne kaže drugačije. A ta sila na kraju opet može ona da nam to nametne, može da nametne svetu, ali što se tiče Srbije, mislim da Srbija nikada na čelu sa rukovodstvom predsednika Vučića neće priznati nezavisnost Kosova - istakao je Dačić.