AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić govorio je večeras nakon odluke Saveta bezbednosti UN da tema sednice ne bude NATO agresija na Jugoslaviju.

- Naravno da smo razočarani što je danas sprečeno da se čuje istina o NATO agresiji pre 25 godina na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Želim da kažem da smo mi došli na poziv Saveta bezbednosti i Ujedinjenih nacija da raspravljamo o ovoj temi, da smatramo da je ta tema izuzetno važna za međunarodni pravni poredak i da kao što je i samo bombardovanje Srbije bilo izvedeno kao presedan, da se desio jedan presedan koji se odavno nije desio ovde u Savetu bezbednosti, a to je da je uvedeno proceduralno glasanje o čemu su naravno članice Saveta bezbednosti, verujem, trebalo mnogo ranije da odlučuju, a ne sada kada je sednica već počela - rekao je Dačić i nastavio:

- Hvala zemljama koje su otvoreno podržale da ovo bude na dnevnom redu, to je Rusija, Ruska federacija, Kina i Alžir. Hvala i onima koji to nisu uradili. Mnoge zemlje su tu bile uzdržane iz razloga da sebi ne nameću određene probleme u odnosima sa velikim silama, ali mnoge zemlje nisu želele da se govori o nečemu što očigledno gde postoje dvostruki standardi. Sećate se da su i tada govorili da je istina da je odluka nelegalna, ali da je bila potrebna zbog takozvanih humanitarnih razloga.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, uz žestoko protivljenje Rusije, odbio je raspravu o 25 godina od početka NATO bombardovanja SRJ, pošto za dnevni red nije glasao dovoljan broj ambasadora država članica.