AKTUELNO

Danas se u Nišu vrši osvećenje spomen kripte junacima drugog Kosovskog boja, onima koji su branili otadžbinu, rekao je za Novo vikend jutro kod Jovane Jeremić na TV PINK, general Vladimir Lazarević.

Kako kaže, to je zadatak koji je preuzelo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, uz angažovanje komande kopnene vojske iz Niša.

Lazarević je rekao da je 1998. godina jako važna, jer je, kako kaže, to bila godina promizorijuma, ni rata ni mira.

Foto: TV Pink Printscreen

- Za pripadnike treće armije vojske Jugoslavije i za pripadnike prištinskog korpusa, to je bila ratna godina, jer sa svim svojim naoružanjem i opremom branili su otadžbinu i državnu granicu od prelivanja terorizma iz Albanije i obezbeđivali su objekte i deblokirali teritoriju od terorista – rekao je Lazarević.

Oni su, dodaje dali svoje živote, i kako ističe, za sve iole ozbiljnije analitičare, to je prva faza agresije na našu zemlju, jer je već od septembra , oktobra, bila angažovana međunarodna misija OEBS.

Kako kaže, ključne odluke dogodile su se upravo u toj 1998. godini.

Foto: TV Pink Printscreen

- Teroristi su izvršili te godine 1.368 napada na civile i pripadnike vojske i policije. Ubili su 628 civila, a 50 posto ubijenih su Srbi. Kidnapovano je više od 1.000 ljudi, a za neke od njih ni dan danas ne znamo kakva je bila sudbina – rekao je Lazarević.

Kako kaže, prištinski korpus jeste legendarni korpus, dodaje da je atipičan u odnosu na ostale jer je imao veoma razvijenu strukturu, imao je pored deklarisanih obaveza i zadatak više, kako kaže, on je branio svetu srpsku zemlju.

- Bio je nosilac tog kosovskog zaveta – rekao je Lazarević.

Autor: