AKTUELNO

Prvi samit o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija, održava se danas u Briselu, a učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Samit dolazi nakon istorijskog uključivanja nuklearne energije u Globalnu analizu dogovorenu na konferenciji UN o klimatskim promenama (KOP28) u Dubaiju u decembru prošle godine, koja je pozvala na ubrzanje njenog korišćenja zajedno sa drugim izvorima energije sa niskim sadržajem ugljenika.

On je, uoči početka Međunarodnog samita za nuklearnu energiju u Briselu, rekao i da će Srbija morati i da dovodi ljude iz inostranstva jer nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti.

-Danas je važno da mi razumemo u kolikom smo zaostatku i kako smo pogrešne odluke donosili u prethodnih 35 i 40 godina i značaj koji se pridaje ovom samitu nama ukazuje na to koliko će nam struja nedostajati u budućnosti. Da to pojednostavimo - bez nuklearne energije mi nećemo biti u stanju da preživimo i dolazak veštačke inteligencije, ni električnih automobila, rekao je Vučić.

On je ukazao i na sve veći značaj zelene energije.

- Naša sve veća lenjost po pitanju iskopavanja otkrivki uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearne energije, zelene energije i sve drugo nas stavlja u poziciju da ćemo morati da menjamo naše zakonske norme, da ćemo morati istovremeno da menjamo naše navike, ali da ćemo morati i da dovodimo ljude naše iz inostranstva, jer nemamo dovoljno broj stručnih ljudi, rekao je Vučić.

Foto: Printscreen instagram