AKTUELNO

Prvi samit o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija, biće održava se danas u Briselu, a učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Po dolasku na samit Vučić se kratko obratio novinarima.

- Bez nuklearne energije nećemo biti u stanju da preživimo. Neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, moraćemo da menjamo naše zakonske norme, navike, moraćemo i da dovodimo naše ljude iz inostranstva jer nemamo dovoljno stručnjaka. Biće zanimljivo - rekao je predsednik Vučić po dolasku na samit.

Predsednik Vučić je ranije izjavio da će u okviru samita biti održani značajni sastanci.

- Imamo taj samit za nuklearnu energiju, biće mnogo evropskih i svetskih lidera, svi evropski zvaničnici, tako da će to biti prilika za dodatne značajne sastanke za sve nas - rekao je predsednik Vučić.

Samitom će kopredsedavati generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi i predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar de Kro.

Foto: TV Pink Printscreen

Očekuje se da se na kraju samita usvoji i Deklaracija o nuklearnoj energiji, a predviđeno je i da se održe i četiri panel-diskusije na kojima će se razgovarati kako inovacije dodatno povećavaju konkurentnost, upotrebljivost i održivost nuklearne energije, o uspostavljanju ravnopravnih uslova za finansiranje nuklearne energije, kao i o napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

Video: Tanjug video /Aleksandar Palajić

Samit dolazi nakon istorijskog uključivanja nuklearne energije u Globalnu analizu dogovorenu na konferenciji UN o klimatskim promenama (KOP28) u Dubaiju u decembru prošle godine, koja je pozvala na ubrzanje njenog korišćenja zajedno sa drugim izvorima energije sa niskim sadržajem ugljenika.

To će šefovima država i vlada zemalja učesnica pružiti priliku da podele svoju viziju o ključnoj ulozi nuklearne energije u dostizanju "neto nule" kada je reč o emisijama CO2 i promovisanju održivog razvoja, uključujući nacionalne planove za potpuno iskorišćavanje njenog potencijala.