AKTUELNO

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas da je za Srbiju jako važno što je iz završne deklaracije Samita Ukrajine i Jugoistočne Evrope u Tirani izbačen deo koje se odnose na sankcije prema Rusiji budući da je, kako je naveo, deo nacionalne strategije Srbije da balansira između velikih sila i sa svima tražimo neki vid partnerstva.

- Nama je Rusija važna i zbog energenata, ali i zbog očuvanja interesa na KiM budući da se ona vrlo jasno izjasnila da podržava Srbiju u očuvanju suvereniteta. Mi tu imamo jasne interese da se ne deluje radikalno prema Rusiji, ali s druge strane imamo odlične odnose sa Ukrajinom irazvijamo te odnose. Mislim da je to ono što je prava stvar - ocenio je on za Tanjug.

Odgovarajući na pitanje da li je prvobitni tekst rezolucije, koja nije usvojena, bio način da se Srbija obaveže da uvede sankcije i na neki način prizna Kosovo kao državu, Miletić je rekao da uvek ima zamki u diplomatskim ophođenjima prema Srbiji kako bi provelili Srbiju da prihvati nezavisnost Kosova, što ona, napominje on, neće uraditi ma kakvi pritisci bili.

- Ovog puta to je bilo više uzgred, a centralna tema je bila Rusija i u tom kontekstu uloga Srbije kao centralne države Jugoistočne Evrope, kao države koja predstavlja značajan faktor u proizvodnji oružja, onda je to uvažavanje moralo da bude malo veće nego inače - naveo je on.

Miletić smatra da je teško govoriti o otvaranju mirovnog procesa Ukrajine i Rusije jer, prema njegovim rečima, mirovni proces mora da bude uspostavljen na nivou velikih sila, pre svega Rusije i Amerike.

- Nisam siguran da je moguće zadovoljiti ukrajinske interese u meri u kojoj to Zelenski zastupa. Mislim da su stvari mnogo otvorenije i biće rešavane pragmatičnije kada dođe vreme. Za sada tu niko ne razmišlja o miru, svi razmišljaju o ratu i kako se što bolje spremiti za dalju borbu - ocenio je on.

Komentarišući predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na Samitu da Ukrajine i zemlje Zapadnog Balkana zajedno proizvode municiju, Miletić je istakao da 50 odsto naoružanja Zapadnog Balkana proizvodi Srbija, zbog čega je njen ulog u toj proizvodnji veoma značajan.

- Ukrajini ne odgovaraju kalibri koje NATO ima i koje mogu da dobiju od NATO-a, njima više treba ovo što mi proizvodimo, budući da se to oslanja na sovjetsku industriju naoružanja. Mene ne iznenađuje njihova inciijativa, ali je veliko pitanje kakvi su interesi Srbije i u kojoj meri će oni biti zadovoljeni budući da smo čuli od predsednika da je 60 odsto našeg kapaciteta popunjeno, da imamo još dosta toga što bi proizveli za naše potrebe - naveo je on.

Prema njegovim rečima, verovatno će se tražiti neki modeli, budući da je Srbija jasno rekla da ne želi da prodaje Ukrajini i Rusiji svoje naoružanje, na čemu će, smatra on, i dalje instistirati.