AKTUELNO

Putin je ozbiljan političar, tu nema dileme, ali "bratske" izjave nam u ovom trenutku ne donose dobro, rekao je za Novo vikend jutro sa Jovanom Jeremić, analitičar Srba Filipović.

- U samom intervjuu ništa novo nismo čuli, na mene je negativan uticaj ostavilo to što je rekao da su im Srbi braća. Njihov položaj je danas izuzetno komplikovan, i u momentu kada su oni neko ko nije baš omiljen u svetu, on tako nešto izgovara. A opet, u momentu kada nama svi lepe etikete da smo mi „mali Rusi“ - rekao je Filipović.

Kako kaže, ako si prijatelj a u lošoj si poziciji, i znaš da će to što govoriš da mi donese štetu, onda, dodaje, smatram da mi nisi brat.

- Ako možeš pomozi ispod žita nešto, ali nemoj da to ističeš, jer može jako loše da bude za nas. Mi niti možemo da pomognemo njima niti odmognemo, to može samo nama da donese štetu – rekao je Filipović.

Kako kaže, taman imamo državnika koji ode i digne glas pred celim svetom za Kosovo i Metohiju, i onda dođe takva jedna izjava.

Foto: TV Pink Printscreen

Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, rekao je da je ovo jedna politička priprema terena za eventualni dolazak Trampa.

Dodaje da je Taker stvarao jedan kanal za komunikaciju, dodaje da se već gradi relacija između Takera i Putina.

Kako kaže, niko sa zapada ne brani ljudima da kažu da smo bliski, braća i da šalju dobre tonove.

- Ako to utiče na neku diplomatiju tamo, onda je to smešno. Naravno da smo Sloveni i da imamo zajedničke korene – rekao je Miletić.

Bojan Stević, predsednik opštine Lazarevac, komentarišući Vučićev govor u Savetu bezbednosti, istakao da je on bio zaista vrlo dobar,odličan, superioran u odnosu na Kurtija.

- On se pokazao kao neposredni saradnik Trampa. Ovo je jedna propaganda koju je Rusija uradila u svom interesu – rekao je Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je ključan momenat koji je i sam predsednik istakao, taj, da je sve što je predsednik rekao vrlo lako proverljivo, za razliku od lažnih insinuacija koje je Kurti konstanstno plasira.

- Kurti je dobio čak i od takozvanih kosovskih medija packe da ga je predsednik Vučić zaista porazio – rekao je Stević.

Kako kaže, samo sazivanje Saveta bezbednosti je već velika stvar, drugo, dodaje, kada imate Veliku Britaniju koja je protiv toga da sednica bude otvorena za javnost, kao i vrhunski govor koji sa argumentima o teroru i etničkom čišćenju koje se sprovodi nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Sa druge strane imamo situaciju medija u okruženju, pre svega u Hrvatskoj, koji su zaista sve to dočekali sa velikim oduševljenjem, povezujući Savet bezbednosti sa evorpskom parlamentom – rekao je Stević.

Autor: