AKTUELNO

Vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na Kosovu i Metohiji, na zahtev Srbije, biće održana danas u 21 čas po srednjeevropskom vremenu. Srbiju će na sednici predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Bilo je velikih pritisaka da sednica bude zatvorena za javnost kako se ne bi čuo govor predsednika Vučića.

Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je za Pink da je ovo jedna od pobeda što će se predsednik obratiti večeras u Njujorku, da je sednica otvorena za javnost i da će čitav svet moći da čuje da jednostrane mere Prištine idu do te mere da se život Srba na Kosovu i Metohiji učini nepodnošljivim.

Foto: TV Pink Printscreen

Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, rekao je za Pink da to što se dešava na Kosovu i Metohiji predstavlja kontinuitet Kurtijeve politike i politike privremenih institucija u Prištini već više od dve godine.

- Ono što više zabrinjava od Kurtijeve politike to je okretanje glave Evrope i njenih institucija od tog problema koji se događa u srcu Evrope i apartheda koji se sprovodi nad srpskim narodom samo zato što je on srpski narod i samo zato je hrišćanski narod kojem žele svaki trag da izbrišu kada je upitanju Kosovo i Metohija - kaže Marinković.

Dodaje da je ovo velika i važna stvar što će predsednik Vučić predstavljati Srbiju na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku i predstavlja jednu vrstu diplomatske ofanzive naše zemlje što je jako važno kako bi mogli da odbranimo naše vitalne nacionalne interese.

- Svi znaju da Evropska unija ima instrumente da umiri Kurtija i da ne dozvoli da radi to što radi, ali očigledno je da neke zemlje i da neki svetski igrači jednostavno žmure na takve jednostrane poteze - kaže Marinković.