AKTUELNO

Tramp nije započeo ni jedan rat, i to je nešto što je trenutno jako bitno za glasače, rekao je za PINK, novinar Aleksandar Gajović.

Gajović je rekao da pobeda Trampa u Ajovi najbolje pokazuje šta građani Amerike misle o svom dosadašnjem predsedniku.

- SAD se nalazi u jednoj dosta složenoj ekonomskoj situacijia sa velikim finansijskim problemima. To se jako odražava na poslovanje i građane SAD. Da ne govorimo o tome koliko je ratova započeto za vreme Bajdena. Kada se to sve skupi dobijamo ovaj rezultat - rekao je Gajović.

Komentarišući pobedu Trampa u Ajovi, analitičar Stevica Deđanski, na prvom unutarstranačkom glasanju, Deđanski je rekao da je to bilo očekivano i da se on vraća na velika vrata.

Foto: TV Pink Printscreen

- On po njihovim analizama ima trenutno oko 8 procenata više nego Bajden. Što se tiče same Republikanske partije, svi ostali znaju da ne mogu da prođu bez podrške Trampa - rekao je Deđanski.

Deđanski je rekao da SAD pokušavaju da se ne prelije sukob sa Bliskog istoka na druge zemlje.

- Amerika podržava Izrael, oni imaju stav da je to njihova država. Ali u varijanti da, ako se rat prelije i uđe i Iran, u tom momentu ne bi mogli da ostanu van ni Katar, ni Egipat... Tada bi SAD morala da bira između prijatelja - rekao je Deđanski.

Kako kaže, problem je ako budu morali da upadnu između dva saveznika.

Komentarišući proteste u Nemačkoj, Gajović je rekao da je geopolitička situacija ozbiljna na svim punktovima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uz ove ratove koje imamo na Bliskom istoku, gde sam saznao da je Irak napao Iran, što može biti novo žarište. Ovo u Nemačkoj je kao domino efekat. Oni su takođe u ekonomskom problemu - rekao je Gajović.

Kako kaže, sve je ovo došlo na naplatu nakon rusko-ukrajinskog sukoba, gde su Nemci veoma učestvovali u smislu donacija.

- Gledajući ovo sa Hutima, kao i Suedski kanal koji je zakrčen i u kojem više nema prolaza, mogućnost da Egipat napadne Izrael se povećava. Vidimo da je to sve jedno bure baruta koje može da eskalira i ja se nadam da neće doći do Trećeg svetskog rata - rekao je Gajović.

Autor: