AKTUELNO

Milenko Jovanov, član Predsedništva Srpske napredne stranke izdao je saopštenje povodom govora predsednika Srbije Aleksandrqa Vučića u UN, koje prenosimo u celosti.

Predsednik Vučić je govorom na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pokazao i domaćoj i međunarodnoj javnosti kako izgleda kada stavove svoje slobodne zemlje iznosi slobodan i hrabar čovek, kome je mirna i čista savest, jer se danas, gotovo jedini na svetu, čvrsto drži svih principa i načela na kojima stoje Ujedinjene nacije.

Nasuprot tome, svi smo svedoci kako jadno i bedno izgleda slugeranjska politika koju su interpretirali predstavnici nekih država iz regiona, ali koju vode i opozicione stranke u Srbiji, čija je svaka reč odmerena ne u cilju zaštite interesa sopstvene države i naroda, već da bi se dopala uhu njihovih sponzora.

Predsednik Vučić je rekao istinu o Srbiji i srpskom narodu. Bili smo prve žrtve razobručene sile, koja je grubo zgazila norme međunarodnog javnog prava i 1999. i 2008. godine i zato danas sa velikim legitimitetom Srbija ima pravo da govori o potrebi da se svet vrati poštovanju slobode, teritorijalne celovitosti i nezavisnosti država sveta. Isto tako, predsednik je rekao istinu i o tome da je licemerje glavno obeležje ponašanja velikih svetskih sila.

Najzad, predsednik Vučić je svojim govorom stavio tačku na sve laži, budalaštine i podmetanja koja se tiču pozicije Srbije u odnosu na Kosovo i Metohiju. Još jednom je, samo sada na svetskoj pozornici, jasno poručeno da je pozicija Srbije po tom pitanju, čvrsto vezana za Povelju Ujedinjenih nacija i Rezoluciju 1244 i valjda su sada to razumeli i oni koji pred strancima ne smeju ni da pomisle ono što je predsednik Vučić izgovorio za govornicom u Ujedinjenim nacijama.

Govor predsednika Vučića je važan trenutak u borbi naše zemlje za sopstveno pravo na slobodu, nezavisnost i teritorijalnu celovitost. Iako ta borba ni izbliza nije završena, nadu daje činjenica da sve više zemalja sveta razume i podržava stavove Srbije, ali i što se na čelu naše zemlje nalazi čovek rešen i sposoban da se za te stavove uporno bori svuda i na svakom mestu.

#Milenko Jovanov