AKTUELNO

Komentarišući stav Kine po pitanju rata u Ukrajini, nekadašnji poslanik i političar Srbislav Filipović, rekao je za Novo vikend jutro Jovane Jeremić na Tv Pink, da oni u suštini gledaju samo svoj nacionalni interes vezan za probleme koje oni imaju, ali i ne ulaze direktno ni u jedan sukob.

Kako kaže, niti podržavaju finansijski, niti podržavaju vojno, niti uvode sankcije. Dodaje da oni mudro sa strane posmatraju celu situaciju i imaju neku svoju priču.

Jorgić je rekao da je siguran da Kinezi postaju jedan vrlo ozbiljan faktor.

- Predstavnici Kine su bili pre nekoliko meseci u Kijevu, o čemu mnogi ćute. Oni upravo prave planove kada se završi rat oko izgradnje Ukrajine, gde će oni učestvovati u izgradnji zemlje u jednom ozbiljnom obimu – rekao je Jorgić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, obratili su se i Rusiji i rekli da nije nikakav problem, i da će ukoliko ovi na zapadu ne budu hteli da kupuju gas i naftu, da će oni sve da kupe.

- Ali Kinezi su mudri, pitanje je po kojoj ceni. Ono što košta 100 dolara, oni ne plaćaju više od 50. Oni gledaju isključivo svoj interes – rekao je Jorgić.

On je rekao da svima mogu da daju primer kako se radi.

- Oni nikome ne daju otvorenu podršku, jer kada pogledate investicije koje imaju i razmenu sa SAD, koja je 30 posto BDP. To nije uopšte malo. Vezani su finansijski, međutim, oni počinju da ugrožavaju svet. Videćete da će ovaj rast Kine, koji je nesporiv, da spoji SAD i Rusiju i da će oni tu da nađu neki svoj zajednički interes – rekao je Jorgić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, Kina ozbiljno narasta, postaje ozbiljan faktor.

Filipović je rekao da se ratni sukobi ekonomski veoma osećaju. Dodaje da će se tek na duži rok osetiti.

Jorgić je rekao da su Rusi izgubili medijski rat, dodaje da je teško motivisati Ruse da napadaju svoje braće Ukrajince.

- U bilo kojoj zemlji kada pogledate na televiziji, vidite anti-rusku propagandu – rekao je Jorgić.

Autor: