AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali, predsednik Upravnog odbora Javnog servisa Srbije Branko Klanšček i vlasnik "Informera" Dragan J. Vučićević bili su gosti večerašnje emisije "Hit tvit".

Siniša Mali kaže da je svet u krizi već tri godine.

- Srbija je nastavila da pobeđuje u ekonomiji - kazao je on.

On kaže da je stopa nezaposlenosti nikad niža (8,9 odsto).

- U svim sektorima je došlo do rasta zaposlenosti - kazao je on i požalio se na nedostatak radne snage.

Dodaje da je samo u 2022. godini bio najveći priliv stranih investicija u Srbiju.

- Ljudi se vraćaju u Srbiju, koja se u poslednje tri godine pokazala stabilnom - rekao je Mali.

On je podsetio da sada imamo i voz koji ide 200 km na sat.

- Mi smo u međuvremeno izgradili i fabrike i kilometre i kilometre auto-puteva - rekao je Mali.

Kako kaže, ovo je nova Srbija, dodaje da će nastaviti izgradnju brze pruge sve do Mađarske.

- Srbija se razvija uprkos krizi. Najvažnija stvar je životni standard građana Srbije. Imamo povećanje plata 12,5 posto, kao i minimalne zarade 14,5 posto - rekao je Mali.

Kako kaže, danas ona iznosi 40 hiljada.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ulažemo u životni standard građana Srbije, želimo da prosečna zarada bude 1.000 evra. Želim da se zahvalim najstarijim građanima. Proslavili smo 100 godina Penzionog fonda u Srbiji - rekao je Mali.

Od 15. marta kreće prijava penzionera za penzionersku karticu. Ovim karticama penzioneri imati popuste prilikom kupovine u prodavnicama, plaćanja računa u restoranima i slično.

- Takođe krećemo u kampanju da pozovemo što više kompanija u Srbiji da se priključe ovoj akciji - rekao je Mali. Dodaje da penzije rastu i da će do kraja godine biti još više (da će prosečna penzija u Srbiji do 2026. godine dostići 450 evra).

Kako kaže, i dalje će se boriti za rast i nova radna mesta kao i stabilnost i mir, koja je neophodna za našu decu.

Mali je rekao da nije lako i najveći izazov države je vezan za Kosovo i Metohiju, dodaje da trpimo ogromne pritiske. Takođe, rekao je da postoji pritisak i po pitanju uvođenja sankcija Rusiji. Kako kaže, nijedna odluka nije jednostavna, ali dodaje da smatra da donose odluke mudro, računajući na razne faktore u svetu.

Ministar Mali je obećao građanima Srbije da će nastaviti da se bore za bolju budućnost Srbije. Kako kaže, 100 dana je malo, ali imaju još vremena da ostvare svoj cilj.

Foto: TV Pink Printscreen

Zemljotres u Turskoj i Siriji

Mali je rekao da je ovo što se desilo u Turskoj ogromna ljudska tragedija, dodaje da se na ovakvim stvarima pokazuje ko je kome prijatelj i koliko ste veliki.

- Mi smo kao zemlja već sutra krenuti sa slanjem pomoći u Tursku, Srbija će biti najvažniji humanitarni koridor za prolazak pomoći za Tursku. Takođe razmatramo na koji način da putarina bude besplatna za te kamione, želimo da ubrzamo slanje te pomoći - rekao je Mali i rekao da postoji broj za uplatu novčane pomoći Turskoj i Siriji.

Kako kaže, pokušaće da pronađu put koji je zakonski i koji je moguć, za pomoć ljudima u Siriji.

- Sada pokazujemo koliko smo veliki, koliko znamo i možemo da brinemo o onima koji su u nevolji - rekao je Mali.

Mali je rekao da postoje veoma striktna pravila koja se primenjuju u Srbiji, od projektovanja, nadzora i gradnje. Dodaje da ne postoji turska kompaniija koja izvodi radove na Beogradu na vodi, kako kaže, postoje samo neki turski građani koji su tu zaposleni.

- Turska ima velike građevinske firme i verujem da, ako je neko kriv za te zgrade, da će odgovarati - rekao je Mali.

Autor: