AKTUELNO

Advokat Toma Fila smatra je formulacija "zajednički zločinački poduhvat" smišljena samo za Srbe, a da je zbog toga ratni komandant Vojske Republike Srpske optužen za sva ubistva i progone, čak i tamo gde VRS nije ni bila.

- Mladić je odgovoran za logore, za ubistvo bilo kog muslimana koji je ubijen ili proteran na teritoriji BiH a gde je bila Vojska RS, pa i tamo gde nije bila. I to samo zato što je to 'zajednički zločinački poduhvat', a ta formulacija je smišljena samo za Srbe, i nigde nije tako suđeno osim mafiji u Americi, i to pre 2006. godine - kazao je Fila.

U novom krivičnom tribunalu koji je sada formiran, ističe on, ne postoji formulacija "zajednički zločinački poduhvat", jer je to, napominje, pravno nemoguća priča.

- Međutim, primenom ove formulacije, general Mladić je odgovoran za sve što se desilo, bez obzira na to da li je negde bio ili ne ili da li je znao za nešto - kaže Fila.

Prema njegovim rečima, pravni položaj Srbije nije ugrožen današnjom presudom Mladiću pred Haškim tribunalom.

- Osuđen je za genocid u Srebrenici, a tužen je bio za genocid u još nekoliko mesta u BiH, i za to nije osuđen. Za druga mesta je okrivljen za progon, streljanja, ubijanja i tako dalje, dakle, sve ono što je vecć izrečeno u presudama našim oficirima Beari, Popoviću, Krsticću, kojima je suđeno za Srebrenicu, preneto je u presudu generalu Mladiću. Faktički, on je već u ovim ranijim presudama koje su izrečene drugima bio osuđen za ovo za šta je osuđen danas - kaže Fila.

On ističe da ova presuda ne može da ima reperkusije na tužbu protiv Srbije. Prema njegovim rečima, situacija je mogla da bude mnogo gora, tj. da se genocid proširi na još nekoliko teritorija u Bosni i Hercegovini koje je Tužilaštvo tražilo i da se time Srbi dovedu u još goru poziciju nego što je to učinjeno presudom za Srebrenicu, prenosi "Sputnjik".

#Ratko Mladić

#Toma Fila

'