AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je juče sastanku na kom su predstavljeni razultati analize stanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2022. godinu. Tom prilikom predsedink je najavio da će na Dan državnosti raspisati konkurs za prijem u specijalne jedinice do 5.000 ljudi s ciljem osnaživanja naših specijalnih jedinica.

Milorad Stupar, general u penziji i prvi komandant 72. specijalne brigade, rekao je Pink da je ovo redovna aktivnost gde se sumiraju rezultati izgradnje vojske u prethodnoj godini.

- Kao što su vaši gledaoci primetili bio je kompletan politički, državni i vojni vrh pri analizi vojske Srbije, radi se o stanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti za izvršavanje misije vojske - rekao je Stupar.

On je podsetio da vojska ima tri misije, odbrana Republike Srbije, učešće u mirovnim misijama i pomoć vojske civilnim vlastima u otklanjanju ugrožavanja unutrašnje bezbednosti i pomoć pri prirodnim nepogodama.

Foto: TV Pink Printscreen

Stupar je naglasio da smo u 2022. godini postigli izuzetno dobre rezultate.

- To nam govori što smo sa 62. mesta na sajtu "Global Firepower" koji objavljuje listu nacija po stepenu trenutno raspoložive vojne moći prešli na 58 mesto. Interesantno je da su Hrvati spali na 69. mesto, a da smo mi napredovali plus sedam mesta - kaže Stupar.

Stupar je rekao da je razvoj privrede Srbije omogućio veća budžetska sredstva za nabavljanje najsavremenijih naouružanja i vojne opreme za Vojsku Srbije i da smo mi osposobljeni u nekoliko segmenata oružane borbe.

- U segmentu protivvazdušne odbrane, nabavili smo FK-3, pa ova zadnja nabavka kod prenostih sistema Mistral rakete, mi smo sada daljinu neposrednog gađanja ciljeva u vazduhu povećali na 8,5 u daljinu i 5 kilometara u visinu - rekao je Stupar i dodao:

- Veliki napredak je napravljen i u smislu protivoklopne borbe nabavkom korneta, a najveći pomak i ono čime se i ja ponosim je pomak u povećanju borbenih mogućnosti artiljerijsko - raketnih jedinica. Tu je pre svega NORA B52 155 mm, koja je sredstvo koju nabavljaju i druge zemlje Evropske unije - dodao je Stupar.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekao napredak je postignuit i u elektronskom ratu, a počeli smo da proizvodimo i samostalno bespilotne letelice naglasivši da je na Pegaz u rangu svetskih rešenja bespilotnih letelica.

Stupar je naglaasio da smo postigli ogorman napredak i dodao da je ključ uspeha odbrane ove zemlje leži na kompnenoj vojsci, obučenoj, opremljenoj, i uvežbanoj i čoveka koji je spreman da brani svoju porodicu, svoju kuću i zemlju.