AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da Kosovo i Kataloniju vezuje činjenica da je reč o jednostranom otcepljenju bez dijaloga sa državom od koje se otcepljuju.

Ivica Dačić je  rekao je da se Katalonija ne ugleda na bivšu Jugoslaviju, već na Kosovo.

- Oni se ugledaju na Kosovo jer imaju jednostrane akte, ali i neke republike bivše Jugoslavije su vodile takvu politiku. Kratak je put od podrške jedinstvu zemlje do brzog priznanja novonastale realnosti kao što je bila Slovenija, Hrvatska, da ne pričam o Kosovu - kaže Dačić.

- Više ne zavisite od međunarodnog prava, nego od spleta međunarodnih okolnosti. Srbija ne priznaje bilo kakve jednostrane akte i podržavamo jedinstvo Španije - napominje ministar Dačić.

Kaže da sada mnogi razmišljaju da li su bili ispravni akti kada je reč o Kosovu.

- Čini mi se da su shvatili da će se problem obiti i njima o glavu. Mi ne likujemo zbog toga, ali opet, voleo bih da se zemljama koje su priznale Kosovo desi isto pa da mi odlučujemo da li je reč o međunarodnom pravu - dodaje Ivica Dačić.

Kaže da je Kosovo odavno postalo neželjeno dete.

- To u suštini ne znaju kako više da opravdaju. Dok Britanci govore da smo mi genocidni narod, ja treba da vodim računa kako da govorim o njima a da se ne uvrede. Neka me Vučić smeni, ali ću govoriti kako naš narod gleda na to - ističe Dačić.

Dačić: Uželeo sam se izbora, poznajući Vučića biće ih

Dačić ističe da poznajući predsednika Aleksandra Vučića očekuje, da se istovremeno sa gradskim izborima u Beogradu održe i vanredni parlamentarni izbori. - Očekujem! Znajući Vučića, očekujem! Postoji jedan izraz ''ne čačkaj'', a opozicija se stalno čačka, a moli Boga da on ne raspiše izbore. A znajući njega, nisam siguran da se to neće desiti", rekao je Dačić. On je napomenuo da ne veruje da će se to dogoditi u decembru, "ali u martu - što da ne". - Uželeo sam se izbora- dodao je Dačić.

#Ivica Dačić

#Kosovo

'