AKTUELNO

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da mandate vraćaju srpskom narodu koji ih je birao, a ne Prištini. On je naveo da su se u Severnoj Mitrovici okupili da pošalju jasnu poruku da je dosta šikaniranja od strane Prištine - otimanjem srpske imovine, matretiranjem Srba i lažnim optužbama na njihov račun.

Rakić je istakao da je "dosta gaženja Briselskog sporazuma i srpskog naroda".

"Mirne savesti stojim pred vama jer smo učinili sve da ovo sprečimo. Našim ostavkama branimo Briselski sporazum i pravo. Mi želimo mir, mir i samo mir. Molim vas da ne nasedate na provokacije, mi nismo remetilački faktor, mi želimo da se povuku sve jednostrane odluke o registarskim tablicama i primenu Briselskog sporazuma, da se osnuje Zajednica srpskih opština", poručio je Rakić.


Rakić je poručio da Srbi ostavkama brane Briselski sporazum i međunarodno pravo. Naveo je da su Kurti i Vjosa Osmani desetinu piuta ponovili da za njih ne postoji Briselski sporazum i da neće biti ZSO čime su, kako je naveo, praktično poništili Briselske sporazume i "pljunuli u lice" EU, koja je bila garant da Srbi neće biti prevareni.

"Želimo mir, mir i samo mir, molim vas da ne nasedate na provokacije, borbu ćemo nastaviti mirnim i demokratskim sredstvima, nikome nećemo da pretimo, samo zelimo da se formira ZSO i ispune obaveze dogovorene u Briselu, da se povuku sve jendostrane odluke o tablicama", rekao je Rakić.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević zahvalio je svim koji su došli na veliki narodni skup u tom gradu i što su poslali jasnu poruku mira.


"Mnogo puta su pokušali da nas slome, 1999, 2004, 2008, septembra prošle godine. Nikada nisu uspeli, neće ni sada, nastavićemo i dalje da se borimo. Devet godina dali smo šansu briselskom procesu, razgovorali, pružali ruku pomirenja, apelovali, molili, šta sve nismo probali kako bi nas prihvatili kao ravnopravne. Nažalost, nismo u tome uspeli. U skladu sa juče donetim zaključkom, jutros smo ja i moje kolege sazvali hitne sednice skupština opština na kojima smo podneli ostavke. Naša borba nije prestala, nastaviće se, biće u drugom obliku. Nema predaje, nastavljamo i dalje", poručio je Radojević.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je prisutne da podignu srpske zastave kako bi se videlo koliko ih je prisutno s obzirom na to, kako je naveo, da su vest iz Prištine da na skupu u Severnoj Mitrovici nema ima par desetina ljudi.


"Hajde da dignemo zastave i da vide da nas ima i da će nas tek biti na ovim prostorima jer ovo je naše bilo, jeste i biće. Kao što znate, juče smo podneli ostavke u kosovskoj skupštini. To je naša lična odluka ali i nastavak borbe svakog od nas za poštovanje međunarodnog prava, Briselskog sporazuma, naša borba za mir i stabilnost. Podneli smo ostavke mirne saveti jer smo probali smo sve za devet i po godina, da pružimo ruku pomirenja. Ostavke svih iz Srpske liste, sudija, časnih policajaca nisu rezultat toga što smo se umorili od borbe nego jer ne želimo da budemo paravan kosovskim institucijama da nastave da vrše institucionalno nasilje nad našim narodom. Naša čast, obraz, dostojanstvo, obaveze prema precima i potomcima nalažu nam da podnesemo ostavke i to smo uradili", rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu deset godina čekaju da se formira ZSO i trudili se da tu ispruženu ruku pomirenja neko dočeka dobronamerno u Prištini.

"A šta smo dobili? Prebijanje naših ljudi, militarizaciju severa, lažne optužbe protiv svih onih koji nisu spremni da se odreknu srpske države i srpskog naroda. I danas ovde se borimo još jednom i za mir i stabilnost i za Srbe, i za Albance, Bošnjake i Gorance, i sve ljude koji žele da žive u tom miru. A zašta se bori Kurti i predstavnici međunarodne zajednice? Sinoć nam šalju pozive, upozorenja, neki bi rekli i pretnje, da se vratimo u institucihe. Kada ste ćutali dok su nelegalno smenjivali Nenada Đurića, prebijali naše građane, lažno optuživali i podizali optužnice, ćutite i sad, nemate šta pametno da kažete", rekao je Simić.

Kako je naveo, Kurti je pre nekoliko dana ponovio da nema srpskih opština na Kosovu, stotinu puta rekao da ne postoji Briselski sporazum niti njegova obaveze da formira ZSO.

"Zato nema kosovskih institucija na severu i srpskih poslanika u skupštini. Pred nama je dug i težak put borbe za prava srpskog naroda i očuvanje srpskog naroda ali i mira na ovim prostorima. Neće biti lako, ako budemo jedinstveni i složni i uz našeg predsednika, ne sumnjam da ćemo na kraju pobediti. Važno je da teret borbe podnesemo svi podjednako. Kada govorimo o teretu borbe za srpski narod, čovek koji možda nosi i najveći teret samo zato sto voli i brani srpski narod i državu Srbiju i voli Srbiju, molim vas da gromoglasnim aplauzom pozdravimo iskrenog patriotu, velikog Srbina Milana Radoičića koji nikada nije podlegao pritiscima i ucenama. Živela Srbija", naveo je Simić.

Autor: