AKTUELNO

Inicijativa "Kreni-pokreni" najavila je za danas novu blokadu srpskih saobraćajnica, a pod izgovorom ekološkog protesta.

Duško Vukajlović, glavni urednik Objektiva, nada se da će današnji dan proći mirno, bez tenzija i u skladu sa velikim praznikom koji se danas obeležava. Utisak jutra mu je, ipak, kako kaže, to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi sela na teritoriji grada Loznice i to – automobilom.

Organizatori su, kaže, sasvim sigurno “debelo” naplatili organizaciju i podseća da je Marko Blagojević, Đilasov direktor, prodao svoju zemlju Rio Tintu za više od 700.000 evra, a da je upravo on na čelu ekoloških protesta.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ti koji su 2004. godine doveli Rio Tinto u Srbiju, sada organizuju proteste i zalažu se za ekologiju. Ljudi, pre nego što izađete na ulicu, zapitajte se ko ima interes da blokira Srbiju – rekao je Vukajlović.

Cilj svega je, zaključuje, promena vlasti na ulici.

Predsednik Vučić nije bežao ni od jednog gorućeg problema, pa i sada odlazi u ova sela da razgovara sa građanima, kaže za Pink Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost. Ovde se, kaže, radi o podrivanju zemlje.

- Ako ubeđujete ljude da im preti opasnost ako dođe Rio Tinto, jasno je da se igra na emocije naroda, na njegovu neupućenost i neinformisanost. U osnovnom segmentu ova investicija donosi ogroman novac Srbiji, ali se ovde nastoji da se kreira lažna slika na osnovu lažnog sadržaja, posebno kada je reč o referendumu i zakonima koji se pominju – kaže Obradović za “Novo jutro”.

Osnov svega je, kaže, bezbednosna odnosno ekološka procena, stoga je besmisleno pričati o ugrožavanju životne sredine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Niko nije prodao Srbiju ni za veća pitanje poput Kosova, a prodaće je zbog ovoga – kaže Obradović.

Vukajlović kaže da mediji registrovani u Luksemburgu daju direktne informacije o tome kako se danas ponašati, gde doći, koga napasti i kako se obući.

- Očigledno je da je nekome stalo da dođe do žrtava – kaže Vukajlović.

Prof. dr Ilija Kajtez sa fakulteta za Međunarodnu politiku ističe da je ovo probna vežba specijalnog rata koji u Srbiji ne prestaje. Sve ovo, dodaje, prate regionalne i svetske obaveštajne službe.

- Srbija je u eksperimentu in vivo, a ovoga će biti još u budućnosti, ne samo do izbora, već i posle izbora. Ako je išta dobro u konfliktima, dobro je to što ste u mogućnosti da pokažete delovanje proaktivnih mera, te je ovo proba i za opoziciju, i za poziciju – kaže Kajtez za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Postizanje cilja bio bi građanski rat u Srbiji, što više žrtava i blokada države.

- Stabilnost nam se ne oprašta i mi moramo da se priviknemo da budemo trpeljivi i proaktivni – kaže Kajtez.

#Novo jutro