AKTUELNO

Ono što su kriminalne grupe radile u Srbije, a o čemu se izveštava proteklih dana, je neviđen skladal. Pojedinci mora da shvate da ne mogu da prevaziđu i budu jači od države, rekao je za TV Vesti Direktor insituta Bezbednosti prof. dr Darko Trifunović.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj bi trebalo da se raspravlja o detaljima u vezi sa akcijom borbe protiv organizovanog kriminala u Srbiji biće održana u subotu u 18 sati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije da će građani Srbije, cela Evropa i ceo svet biti šokirani kada budu čuli detalje istrage protiv organizovane kriminalne bande.

Direktor insituta Bezbednosti prof. dr Darko Trifunović rekao je za TV Vesti da se u subotu vojni deo ovog saveta imati značajnu ulogu.

-Videćete na tom skupu će dominantnu ulogu imati predstavnici vojnih službi i u vojsku smo uvek imali najveće poverenje. Predsednik republike, direktori obaveštajnih agencija, direktor BIA, mnistar policije, odbrane ali tu bi trebalo da bude i ministar spoljnih poslova, ali nije praksa da on bude tu – kaže Trifunović.

Foto: Printscreen TV Vesti

On dalje kaže da je na ovom skupu neophodna i reč nauke.

-U ovom veću nema ni jednog predstavnika nauke bezbednosti, a mislim da je to važno – dodaje.

Trifunović dalje kaže da je u oviru bezbednosne službe jako važno da se i sam kadar peridično provera.

-Kriminalci će uvek ići korak napred, zato su nam potrebni ljudi koji su provereni i školovani za takav posao. Kadar se proverava tako što se dva puta godišnje šalje na test proveru poligrafskom. To nije ništa strašno, na taj način se i kadar štiti od uticaja – kaže Trifunović.

Kako kaže, savremena tehnologija koja je lako dostupna dosta olakšava svima koji se bave ogranizovanim kriminalom.

-Sada je sve lako dostupno, može se naći i preko društvenih mreža – doaje Trifunović.

Kako kaže, vesti proteklih dana koje imaju veze sa delovanjem kriminalnih grupa po Srbiji su zabrinjavajuće i šokantne.

-Ovo je neviđen skadandal, i ne radi se o jednoj kriminalnoj grupi, već više njih. Dok su neki u Srbiji radili i stvarali, a tu mislim na vlast, drugi su u okviru tog istog tima shvatili su privlegovanim – objašnjava Trifunović.

#nacionalna bezbednost