AKTUELNO

Gosti Novog jutra složili su se da je naša zemlja uvek želela da sarađuje i da je uvek bila kooperativna i ispunjavala dogovore iz sporazuma koje je potpisivala.

Nikola Žeželj iz Centra za društvenu stabilnost kaže da kada je u pitanju EU i naši zapadni sagovornici da šta god da smo dosad dogovorili od Kumanovskog, Dejtonskog i Briselskog sporazuma Srbija se trudila da bude kooperativna i da ispuni svoje obaveze a da sa druge strane nije ništa ispunjeno, te da se čak kontra radilo od tih sporazuma.

Foto: TV Pink Printscreen

Mišel Zubenica, direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku govoreći o projektu Velike Albanije i okupljanja albanskog naroda u jednu državnu celinu, istakao je da je to projekat u trajanju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Taj pojekat postoji više od 200 godina, samo smo imali razlačite istorijske faze tog projekta, ali on je politički nerealan uzevši u u obzir sve međunarodne okolnosti ali postoji kao sredstvo pritisaka i plašenja pre svega Srbije – smatra Zubenica.

Lider Demokratskog fronta Milutin Đukanović govoreći o Lajčakovoj poseti i razgovorima koji se vode u Briselu povodom Kosova ocenio da su problem albanski političari na Kosovu jer se ''ne zna ko vodi tamo politiku i da postoji opstrukcija dijaloga''.

Foto: TV Pink Printscreen

- Puno stvari Priština nije ispunila i očigledno je da njoj dijalog ne odgovara – smatra Đukanović.

Kako kaže, za razliku od nje Beograd pokazuje spremnost i konstruktivnost i da smatra da je izuzetno važno da se ta inicijativa koju ima rukovodstvo Srbije zadrži.

- Malo po malo mi smo danas došli do situacije da Srbija ima koliko,toliko aktivniju poziciju nego što je imala. U svakom slučaju što se tiče položaja Srba na Kosovu neuporedivo je bolji nego pre 5,6 godina – napominje.

#Albanija

#Srbija