AKTUELNO

On je prokomentarisao proteste koji se već deset dana održavaju u Srbiji, a koji su navodno spontani i studentski i koji su, kako smatra, usmereni samo na slabljenje države.

Željko Cvijanović, glavni i odgovorni urednik portala "Novi standard" smatra da spontani protesti ne postoje, te da postoji komična dimenzija koja se odnosi na zahteve.

- Protesti su bili najneozbiljniji kada je trebalo da budu ozbiljni. To nas prebacuje na drugu ravan, gde se vidi preteći karakter protesta, jer cilj nije smena vlasti, već pucanje da je oslabe i da se stvori atmosfera nesigurnosti države - rekao je Cvijanović gostujući u emisiji "Pravac".

Smisao celog protesta jeste da Srbija postane slabija, smatra Cvijanović, i to onda kada napokon nakon 25 godina ima priliku da postane jača. Vučićeva politika nikada nije bila konfliktna, pa je jedini uzrok ovog protesta to što je Srbija počela da se diže.

Govoreći o paroli "Vučiću, Šrederu" koju demonstranti uzvikuju na protestima, Cvijanović smatra da on i nije negativna ličnost, te da je verovatno poslednji čovek iz nemačkog establišmenta koji insistira na povezivanju Nemačke i Rusije.

Foto: Emisija Pravac

- Manifestuje se jedan grozni provincijalizam poređenjem Vučića i Šredera. Cela ova priča je banalna - smatra Cvijanović.

Ako protest preživi krizu u kojoj je poslednjih par dana, postoji velika mogućnost da pređe u svoju nasilnu fazu, smatra Cvijanović. Prethodno će biti artikulisani zahtevi, a tada će polovina demonstranata odustati od protesta. Tada će protest postati potpuno politički orijentisan i ući će u zonu rizika.

#Aleksandar Vučić

#Izbori

#Protest

#Željko Cvijanović

'