AKTUELNO

Beograđani lakše dišu i prestonica više nije među deset najzagađenijih gradova kao prethodnih dana zahvaljući košavi, vetru koji duva samo na Balkanu.

Iako su temperature u Srbiji za ovo doba godine iznad proseka, u Beogradu i okolini, i pojedinim delovima Vojvodine, duva košava zbog koje ne može u potpunosti da se uživa u lepom jesenjem vremenu. 

Inače, ovaj vetar ima dosta svojih zanimljivosti.

Košava koja donosi suvo i hladno vreme je jugoistočni vetar. Njeni udari mogu dostizati brzinu i do 70 kilometara na sat. Pravac kretanja košave je takav da se razvija od jugoistoka ka severozapadu, od Timoka do Subotice, u najvećoj meri kroz Podunavlje, Istočnu Srbiju, Banat i Bačku, preko područja koja se baš iz tog razloga i nazivaju košavska. Ovaj vetar je najjaču na ulazu u Đerdapsku klisuru.

Ime košava potiče iz turskog jezika i u bukvalnom prevodu znači "brz vetar", a nastao je od reči "kos", što znači brz, i "hava", što u prevodu znači vetar.

Foto: Tanjug

Košava karakteristična za jesen, i zimu

Za košavu je zanimljivo da je reč o vetru koji retko kada prate padavine. Ovaj vetar je karakteristična za jesen, ali i zimu. Najsnažnija je ujutru, a spada u vetrove koji duvaju sa planine i za nju je karakteristično da menja intenzitet tokom dana.

Duva pri površini zemlje, brzina joj je najčešće od 25 do 40 kilometara na sat, ali može da razvije i orkanske brzine.

Košava je vetar srednjeg i jakog intenziteta i duva samo u Srbiji i delovima Bugarske i Rumunije, a karakterističan je za srpsku prestonicu.

Foto: Tanjug

3-7-21 dan?

Košava retko kada duva jedan dan. Obično, njeno trajanje je do pet dana, a bilo primera kada je trajala i neuporedivo duže.

U narodu postoje verovanja da košava može da traje tri, sedam ili čak 21 dan. Ako je ovo narodno verovanje tačno, košava bi u Beogradu trebala da prestane u sredu koji je sedmi dan duvanja ovog vetra. Ako tada ne bude stala, duvaće do prve polovine decembra.

Ali, sa ovim narodnim verovanjem se ne slažu u potpunosti meteorolozi, a to demantuje i statistika pošto je košava u Beogradu, u dva navrata, 1953. i 1972. godine, duvala po mesec dana. Košava je nešto kraće duvala 1951. godine - 27 dana. Zabeležene su i košave tridesetih godina prošlog veka - 1934. i 1935. koje su trajale 24, odnosno 23 dana.

Evo kada je bila najjača košava od 137 kilometara na čas

Pojedini udari košave su u januaru 1972. godine u Beogradu na Zelenom brdu dostizali 137 kilometara na čas. A u noći između 16. i 17. oktobra 1976. godine udari košave su bili toliki da su u jutarnjim satima iznosili 130 kilometara na sat.

#Košava

#Vetar

'