AKTUELNO

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenio je danas da izdavanje markice sa kartom nacističke Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu pošte Severne Makedonije i puštanje spota proustaškog pevača Tompsona na crnogorskoj televiziji predstavljaju "sramno i skandalozno veličanje ustaštva, odnosno hrvatskog nacizma".

"Tragična je i provokativna činjenica da se povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom (9. maja) od državnih institucija u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori promoviše genocidna NDH i njen glavni promoter, ustaški pevač Marko Perković Tompson", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ocenio da se na taj način širi mržnja prema srpskom narodu i duboko vređaju srpske žrtve genocida iz vremena Drugog svetskog rata.

"Očigledno je da nacističke i fašističke snage u regionu ne mogu da se pomire sa činjenicom da je srpski narod slobodarski narod koji je hrabro i neustrašivo ustao protiv fašizma i u toj borbi podneo ogromne žrtve", zaključio je Linta. On je pozvao Vlade Severne Makedonije i Crne Gore da "najoštrije osude veličanje genocidne NDH i njenog glavnog promotera Marka Perkovića Tompsona".

#Miodrag Linta

<
'