AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta kaže da je današnja komemoracija ubijenim ustaškim zločincima Blajburgu slika i prilika prave Hrvatske.

Blajburg je od dolaska Franje Tuđmana i HDž-a na vlast 1990. godine postao mesto gde predstavnici državne vlasti, Katoličke crkve i stotine hiljada Hrvata dolaze u suštini da izraze tugu zbog propasti NDH, a ne zbog pomena tobože nevinim žrtvama, uveren je Linta.

U izjavi za medije on kaže i da se u Blajbugu revidira istorija i šalje jasna poruka da je "genocidna NDH bila prava hrvatska država, a ustaše borci za slobodu hrvatskog naroda protiv tobože velikosrpskog hegemonizma i centralizma".

- Andrej Plenković, Kolinda Grabar Kitarović i Gordan Jandroković su poslali izaslanike u Blajburg i time još jednom potvrdili da je genocidna NDH temelj danapšnje Hrvatske - kaže Linta, te dodaje da je u Blajburgu bilo više viđenijih HDZ-ovaca i nekoliko ministara što je odavno postala normalna stvar.

Za nemačku kacelarku Angelu Merkel, koja boravi u Zagrebu, Linta ima pitanje - zašto ne traži od hrvatske vlasti da ukine sramnu i antievorpsku odluku da Hrvatski sabor bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zločicnima u Blajburgu.

On smatra da je "žalosno da nemačka kancelarka podržava na predstojećim izborima za Evropski parlament HDž koji izražava nostalgiju zbog propasti genocidne NDH i najvernijeg saveznika Hitlerove Nemačke".

- Verujem da Angela Mekel ne bi podržala odluku nemačkog parlamenta da bude pokrovitelj komemoracije ubijenim nacistima krajem Drugog svetskog rata - navodi u pisanoj izjavi Linta.

#Miodrag Linta

'