AKTUELNO

Branko Radun, politički analitičar rekao je za Pink da postupci Prištine kada je u pitanju nastavak dijaloga Beograda i Prištine pokazuju da Albanci ne žele kompromis.

- Tu je još nešto u pitanju. Izborna godina je tu i sada je podeljena globalna elita za i protiv Trampa. Iz Trampove administracije kada dođu pritisci onda Kurti obeća da će da ukine takse - rekao je Radun.

Foto: TV Pink Printscreen

On je objasnio kako su postupci Aljbina Kurtija zapravo, kako kaže, jedna igra vruće-hladno.

- Tu se stiču dve struje, i Evropska unija je pod velikim uticajem tog dela establišmenta SAD koji je protiv Trampa i oni ne žele da Trampova administracija poentira. Nemačka je u tom bloku, dok vidimo da Grenel otvoreno napada Merkelovu, to je otvoren politički sukob - naveo je Radun.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je on ukazao, Nemačka utiče na Aljbina Kurtija da on ne otkoči pregovore između Beograda i Prištine kako Donald Tramp ne bi zaradio predizborne poene.

Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Alo", rekao je da je Aljbin Kurti politički diletant.

- Mislim da se okrenuo na pogrešnu stranu. Nemačka ne samo da čuva leđa, nego sam sigurna i da gura Kurtija da radi ovo što sada radi - kaže on.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima SAD neće odustati od politike koju vode prema Srbiji i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

- Videli smo rešenost Trampa da u ovoj izbornoj godini prikaže Kosovo kao svoj najveći spoljnopolitički uspeh. Naravno i rešenost Grenela, čoveka koji će sasvim sigurno istrajati u svemu što radi - navodi on.

Prema Vukajlovićevim rečima, nemačka kancelarka Angela Merkel uskoro odlazi u penziju, te kako kaže, ona neće moći da značajno utiče na dijalog Prištine i Beograda.

- Videćemo šta će se dešavati. Mislim da će biti onako kako odluče najmoćniji igrači, a to je trenutno Grenel, naravno pitaće se tu još drugi koji su tu zainteresovani. U narednom periodu ključnu reč vodiće američka administracija Donalda Trampa - zaključio je Vukajlović.

#Branko Radun

#Duško Vukajlović

#Novo jutro

'