AKTUELNO

U ovom trenutku se oko 3 miliona izbeglica nalazi u Turskoj odakle ih dalje upućuju na Evropu. Srećna okolnost je da oni Srbiju ne preferiraju kao krajnje odredište, rekli su sagovornici za TV Pink.

Hiljade izbeglica se nalazi pred granicama Evropske unije, a strahuje se od nove migrantske krize. Čini se da EU ponovo nema odgovarajuće rešenje na ovaj problem.

Dramatični prizori sa granica na jugoistoku Evrope podsećaju na veliku izbegličku krizu koja je izazvala svađe među zemljama članicama EU. Većina zemalja tada je podizala žičane ograde na granicama, a evropske solidarnisti u tom trenutku nije bilo na vidiku.

Nova kriza, prema stranim medijima, pokušava da se reši i diplomatskim aktivnostima i razgovorom s Turskom. EU se očigledno nada da će turski predsednik Erdogan ipak da popusti, odnosno da će, kao u proleće 2016. godine, biti moguće da se dogovori kompromis s Ankarom kako bi Turska napravila zaokret u svom postupanju, a nesamo propustila migrante da hrle ka Evropi.

Dragan Vujičić, novinar „Večernjih novosti“, za Novo jutro TV Pink kaže da u ovom trenutku Ergodan je taj koji može da ublaži budući haos koji može da nastane u Evropi. Kako kaže, prva na udaru je, kao i prvi put, Grčka.

- Izbeglička kriza i zaoštaravanje sukoba u Siriji su važni problemi. Situacija se zaoštrava, a Erdogan ima potencijal da gurne te ljude. Evropa ne namerava da ostavi Grčku na cedilu – kazao je Vujičić, isitčući da su glavna trase migranta Bugarska i Rumunija ka Mađarskoj.

Kako je ocenio, Srbija za sada nema razloga za strah od migrantske krize.

- Kako će se dalje stvari odvijati, zavisi od rata u Siriji. Srbija je za sada mirna – smatra on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija dati sve od sebe da se na ovim prostorima ne oseti migrantska kriza, a Aleksandar Čortić, potpresednik SPO, kaže za Pink da je „srećna okolnost to što migrantima Srbija nije trajna destinacija“.

- U ovom trenutku se oko 3 miliona izbeglica nalazi u Turskoj odakle ih dalje upućuju na Evropu. Srećna okolnost je da oni Srbiju ne preferiraju kao krajnje odredište – smatra Čortić, naglašavajući da je Srbija uvek pokazivala razumevanje za migrante.

- Srbija je sama, tokom ratova devedesetih, suočena sa problemom izbeglica. Tada je imala oko 800 hiljada izbeglih ljudi koje je primila. Međutim, u ovom slučaju je reč o smišljenom planu i uceni Evrope. Ispostavilo se da neki od migranata poseduju i suzavce, a to govori da je sve to deo jednog šireg plana – objašnjava Čortić.

Kako je ocenio, sukobi u Siriji su glavni razlog ovog, globalnog problema.

- Naše službe dobro reaguju na sve izazove, i kod nas nema većih problema – rekao je Čortić.

#Migranti

'