AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije okarakterisala je ponašanje pojedinih poslanika tokom govora visoke predstavnice za EU kao skandalozno.

Kako je izjavila predsednica parlamenta Maja Gojković, jučerašnje ponašanje pojedinih poslanika u Skupštini nije bilo u skladu sa tradicijom srpskog naroda, koji je uvek gostoprimljiv. Kako je istakla, pre obraćanja Mogerinijeve dogovor je bio da predsednica Skupštine ne reaguje na takvo ponašanje.

- Ja sam pre toga imala razgovor sa Federikom Mogerini i dogovorile smo se da ja ne reagujem. Ona je bila dugogodišnji poslanik parlamenta Italije i rekla mi je da je navikla na takva ponašanja, ometanja, da svako ima pravo da iskaže mišljenje, bez obzira na to što je način neprimeren - rekla je Gojković gostujući u Jutarnjem program televizije Pink, dodajući da bi njeni pokušaji da umiri situaciju, samo pogoršali ometanja i prekidanja govornice.

Gojković smatra da je najvažnije da je visoka predstavnica EU poslala poruke ohrabrenja i podrške Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

- Takvo ponašanje, pre svega prema jednoj dami, 20 minuta vikanja, skandiranja, a pritom da ambasadori Rusije i Kine dođu i slušaju njen govor, bilo je neprimereno - rekla je Gojković i dodala da su poslanici SRS i poslanici pokreta Dveri pokazali jednu ružnu sliku.

Gojković je rekla da je zakazala sednicu u skladu sa ustavom i zakonom za 1. mart, da je skupština počela sa radom, ali i da se na konsultacijama već videlo da od "suštinskog rada i sprovođenja nadležnosti parlamenta neće biti ništa", te da su opozicioni poslanici već nagovestili kako će izgledati sednica.

Govoreći o predstojećim predsedničkim izborima, Gojković kaže da će "biti teško" i da su šanse za pobedu Aleksandra Vučića, ili za nekog od kandidata "DOS-a", 50-50 odsto.

I. P.

#Federika Mogerini

#Maja Gojković

#Skupština Srbije

#parlament

'