AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković primila je danas delegaciju poslanika turskog parlamenta čiji je domaćin u poseti Srbiji predsednik i šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma. U Skupštini Srbije održana i zajdnička sednica poslaničkih grupa tursko - srpskog prijateljstva u Skupštini Srbije i Turske.

Predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković izjavila je danas da su srpsko - turski odnosi najbolji u istoriji i da to treba zahvaliti predsednicima Srbije i Turske Aleksandru Vučiću i Redžepu Tajipu Erdoganu.

- Srbija i Turska imaju danas istorijski nivo odnosa. Ono što je važno je da onoliko koliko su ekonomski odnosi dobri takvi će biti i politički odnosi, a ekonomska i privredna saradnja između dve zemlje je danas najbolja u istoriji - poručila je Gojković i zahvalila se Turskoj na podršci Srbiji. U Skupštini Srbije je održana zajednička sednica poslaničkih grupa tursko - srpsko prijateljstva u oba parlamenta.

Domaćin turskoj delegaciji u Srbiji, predsednik i šef posalaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je rekao da danas u Srbiju dolazi mesečno jedan investitor, a do pre sedam godina su bila ukupno dva.

- Prijateljski odnosi predsednika Vučića i Erdogana i šefova diplomatija Dačića i Čavušoglua doprineli su da trgovniska razmena između dve zemlje dostigne blizu 2 milijarde evra. To je znak da možemo da dostignemo dugoročni cilj da razmena između dve zemlje dostigne i 5 milijardi evra.Velike turske kompanije dolaze u Srbiju, jer u Srbiji postoji i politička stabilnost i ekonomska sigurnost. U poslednje dve godine u Srbiji su dolazili najveći svetski državnici, predsednici Rusije, Kine, Turske, Francuske, kancelarka Nemačke i mnogi drugi i to je signal njihovim investitorima da ulažu u Srbiji i otvaraju fabrike i nova radna mesta - rekao je Marković.

MARKOVIĆ POZVAO TUSKE POSLANIKE DA PRENESU ONO ŠTO SU VIDELI U SRBIJI

- Za odlične odnose između dve zemlje zaslužan je ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič i da možemo da glasamo, glasali bi da ostane još jedan mandat u Srbiji. Molim vas poslanike da prenesete u Turskoj da nisu tačni navodi nekih zapadnih medija kako u Srbiji nema dovoljno demokratije. Prenesite samo ono što ste videli u ova tri dana u Srbiji. Problem ima samo deo opozicije i to onaj manji deo parlamentarne opozicije, koji bojkotuje sednice parlamenta. Njihov problem je vanparlmentarna opozicija koja ih poziva na bojkot as vi zajedno teško mogu da pređu cenzus. Srbija je slobodna i demokratska zemlja - rekao je Marković.

Foto: Pink.rs

DRAGIŠIĆ : TURSKE INVESTICIJ SRBIJI SU I AKT PRIJATELJSTVA

Predsednik poslaničke grupe srosko - turskog prijateljstva u Skupštini Srbije poslanik SNS Zoran Dragišić je istakao da da turske investicije u Srbiji nisu samo biznis.

- Ulaganje turskih investitora u Srbiiji nije samo biznis već i jedan akt prijateljstva. Turske kompanije investirale su u najmanje razvijenim delovima Srbije i na taj način su u velikoj meri zaustavile odlazak iz tih krajeva - rekao je Dragišić.

ESGIN : U SRBIJI SMO KAO KOD KUĆE

Predsednik poslaničke grupe tursko srpskog prijateljstva u turksom parlamentu Mustafa Esgin, izjavio je da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

- Ja sam bio u poseti Srbiji i u deleagciji sa presdednikom Erdoganom. Ovde se uvek osećam kao kod kuće. Turska veoma ceni prijateljske veze sa Srbijom i na naš odnos mi gledamo na strateški način. Naši bilateralni odnosi su jako važni kako bil ljudi na Balkanu živeli u miru i slozi - izjavio je Esgin i zahvalio Draganu Markoviću Palmi na gostoprimstvu i veoma značajnim političkim i prvrednim sastancima u Jagodini i Beogradu."

Naši investitori će još više dolaziti u Srbiju jer verujemo Srbiji i verujemo da ste naši prijatelji" naglasio je Mustaaf Esgin.

Potpredsednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević je rekao da je cilj i Srbije i Turske mir na Balkanu i podsetio da je Srbija prva pružila podršku Turskoj pre tri godine kada je došlo do pokušaja državnog udara. predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Žarko Obrradović je kazao korist od odličnog odnosa dve države imaju oba naroda.

- Dobit je obostrana. Važno je što je domaćin posete turskoj delegaciji Dragan Marković Palma, čobek koji je menadžer i koji zna da napravi posao na dobrobit svih" rekao je Obradović. Poslanik vladajuće AK partije, kao i svi u delegaciji Turske, Husein Sahin je rekao da se dve države približavaju jedna drugoj i ekonomski i politički. "Velko hvala našem domaćinu Palmi na svemu što nam je pružio u Srbiji. To nam daje zadatak da još više sarađujemo - izjavio je Sahin.

Poslanik Zafer Isik je rekao da ima prostora za još bolju saradnju u oblasti poljorivrede a posebno u stočarstvu.

- Vidim da je Srbija zemlja koja može da hrani ceo regjon - kaže Isik.

Gradonačelnik miloonskog Osmangazija Mustafa Dundar je ponduio saradnju u svim oblastima.

Satanku je prisustvovao i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič koji je istakao da je posldnjih godinas značajno promenjena slika Turske u Srbiji i Srbije iu Tiurskoj.

- I to je bio najteži deo naših odnosa koji smo uradili. Kada u Turskoj pomenete Srbiju to je pozotivno, kao u Srbiji kada danas pomente Tursku - zaključio je ambasador Bilgič.

#Dragan Marković Palma

#Srbija

#Turska

'