AKTUELNO

Direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović poručuje da prištinski lideri odbacujući ideju “malog Šengena” prave pusto ostrvo na teritoriji južne srpske pokrajine.

Milovanović je gostujući na TV Pink podsetio da je albanski premijer Edi Rama veoma oštro govorio o samozvanim liderima samozvane države Kosovo koji nisu tamo prisutni samitu u Tirani.

- Kurti je uspeo ono što su Haradinaj i Tači počeli, da svoj narod, Albance otcepeod Srba, a sada su uspeli da ih otcepe i od Albanaca. Ovo jedan istorijskitrenutak, oni sada prave pustvo ostrvo na teritoriji južne srpske pokrajine –naveo je Milovanović.

To je jasno, ako to kaže i Rama, znajući da govori protiv lidera u Prištini – i Kurtijai Haradinaja koji smatra da je “mali Šengen” put ka ukidanju taksi.

- To pokazuje kako su izgubili vezu sa realnošću sa tim necivilizacijskim taksamai sa ovim što sada radi Kurti, koji milsim da ima sve manje šansi da formiravlast. Sada se ograđuju od svih, pa i od svojih – dodao je Milovanović.

Kako je istakao, takvim ponašanjem i pokazuju Evropi da su njihovi lideri, ono štomi sve vreme govorimo - kriminalci, ubice, tvrgovci ljudima i drogom.

Milovanović je ukazao da je početna ideja o razgraničenju sa Kosovom i Metohijom sve dalja i da onima koji su želeli da ostane status kvo ovo odgovara.

- Liderima u Prištini to apsolutno odgovara. Kosovo je crna rupa za šverc svega.Svaki dan koji prođe u ovakvom beznađu za građane Kosova za njih je million ilidva u džepu na raznim trgovinama svega i svačega. Naravno da oni nemaju interesiz svog ugla da se nešto menja, ali bi svetske slike trebalo da prisupe rešavanjutog pitanja – istakao je naš sagovornik.

Kako je podsetio, sa druge strane Vasli Klark, se bavi derivatima i gasom, Madlen Olbrajt se bavi telekomunikacijama, Vilijam Voker ima svoju firmu  i dobijaju na Kosovu da mogu da rade šta hoće, a u pitanju su milijarde.

Komentarišući izjave prištinskih lidera da je “mali Šengen” klasično srpska inicijativa,Milovanović je rekao:

Šta reći nego, Ramo Srbine! Pošto on to jako podržava izgleda da je on prešao na srpsku stranu

Foto: TV Pink Printscreen

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica je istakao da ćemo, što se vidi iz izjava evropskih zvaničnika, morati da napravimo pauzu što setiće proširenja.

- Ta pauza može da traje i do 10, 15 godina. Da ne bi izgubili vreme, bolje bilošta da uraditi, neko udruživanje, proširiti tržište za svoje proizvode, negočekati nešto što nije izvesno u nekim narednim godinama. Mislim da je to poštenodnos – naveo je Zubenica.

Kakoje dodao, ako već ne možemo da postanemo punopravni članovi EU do 2025. godine,kako se pričalo prethodnih godin,a bolje da mi u našem regionu napravimo nekopartnerstvo.

- To ne mora da bude iz emocija ili političko, već pre svega interesno iekonomsko – istakao je Zubenica. 

#Saša Milovanović

'