AKTUELNO

Miodrag Linta, predsednik odbora Skupštine Srbije za dijasporu, komentarišući predsedničku kampanju u Hrvatskoj, rekao je da je ona preteća i da je to samo jedan u nizu dokaza da današnja Hrvatska nije ni demokratska, ni moderna, a ni slobodna država.

- U pitanju je jedna šovinistička zemlja u kojoj dominira atmosfera mržnje i netrpeljivosti prema Srbiji, Srbima i svemu što je srpsko. Hrvatsko društvo i velika većina hrvatskog naroda se nije suočila sa svojom gneocidnom i ustaškom, zločinačkom prošlošću - naveo je Linta.

Kako je on rekao, ključni problem u Hrvatskoj je taj što je posle završetka Drugog svetskog rata komunistuička vlast vodila politiku bratstva i jedinstva.

- Da nije bilo tog lažnog bratstva i jedinstva ne bi bio zaustavljen proces denacifikacije hrvatskog naroda. Kao što je nemački narod prošao denacifikaciju, odbacio većinski nacizam i Hitlerov režim. To se u Hrvatskoj nije desilo. Imali smo jedno zamrznuto stanje 45 godina - rekao je Linta.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovom objašnjenju, kada je Franjo Tuđman došao na vlast, on i njegove trupe nastavili su tamo gde je stao Ante Pavelić.

- Bio je cilj stvoriti veliku Hrvatksu državu bez Srba ili sa što manje Srba. To je temelj današnje Hrvatske, a ne antifašistička borba kako to piše deklarativno u Ustavu - rekao je Linta i dodao da se ovakav odnos može primetiti na stotinama primera.

On je objasnio da nema suštinske razlike između Kolinde Grabar-Kitarović, Miroslava Škore i Ante Đapić.

- Njih trojica se slazu da Hrvatska nije bila ustaška gdržava, slažu se da je ustaški pozdrav ''Za dom spremni'' stari hrvatski pozdrav - ukazao je Linta

Nebojša Damnjanović, istoričar rekao je da gard sa Hrvatske strane postoji kroz čitavu istoriju Južnih Slovena.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uvek je bio prisutan strah od Beograda i Srba. Andrej Mitrović kaže da se nastup, delovnaje i vokabular Stjepana Radića i njegove Seljačke stranke, posebno 1914. ne razlikuje od najekstremnijih frankovačkih nastupa i gledišta - objasnio je Damnjanović.

On je je naveo da je Hrvatska seljačka stranka između dva rata bila vrlo pristuna i da je obeležila prvu polivinu 20. veka.

Sava Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra Veritas rekao je da nisu svi predsednički kandidati nastupali sa proustaških i sa antisrpskih pozicija.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mnogi analitičari iz regiona gledajući javnu debatui 11 hrvatksih kandidata rekli su dda su u hrvatskoj poibedil levičari - naveo je Štrbac.

Kako je on naveo Škoro je samouveren da će pobediti već u prvom krugu predsedničkih izbora.

- Sinoć objavljena istraživanja na hrvatskoj televiziji pokazuku da Kolinda Grabar-Kitatović još uvek vodi sa 28,3 odsto birača, a odmah iza nje je Zoran Milanović sa 26, 5 odsto - naveo je on.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#Nebojša Damnjanović

#Novo jutro

#Predsednički izbori

#Savo Štrbac

'