AKTUELNO

Pokret Samoopredeljenje očekuje da sastanak sa Demokratskim savezom Kosova bude održan do kraja sedmice, a na kome bi se postigao i konačni sporazum te dve stranke za formiranje Vlade Kosova, rečeno je za Kosovo Onlajn u toj stranci.


,“Nadamo se da će biti sastanka ove nedelje između dva predsednika stranaka i nadamo se da će doći i do konstruktivnog sporazuma”, rekao je Erzen Vranići iz sekretarijata za medije i komunikacije te stranke.

I zvaničnici Demokratskog saveza Kosova su za ovu nedelju najavljivali sastanak lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i DSK Ise Mustafe.

Politički analitičari iz Prištine ocenjuju za Kosovo Onlajn da Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova treba da pokažu svoju odgovornost prema građanima koji su glasali na izborima, i da nikako ne smeju dozvoliti da Kosovo upadne u političku ili institucionalnu krizu.

Predstavnica Demokratskog instituta Kosova Jeta Krasnići smatra da pregovori oko formiranja Vlade Kosova traju dugo, jer su Samoopredeljenje i DSK počeli da vode razgovore još pre potvrđivanja konačnih rezultata izbora od 6. oktobra.

“Znamo da su oni uspeli da se dogovore o programu dveju stranaka za sastav vlade, ali još uvek nisu postigli dogovor o podeli ministarstava, a tu je i dogovor oko pozicije predsednika, koji bi trebalo da bude deo političkog dogovora”, ukazuje Krasnići.

Ona smatra da Kosovo ne bi trebalo da ide na nove izbore jer taj proces puno košta.

“Bilo bi potrebno novih 20 miliona evra da bi se održali novi izbori, dok bi se sa druge strane stvorila institucionalna kriza”, ocenjuje Krasnići.

Podseća i da su neki članovi DSK, pre održavanja izbora, govorili da pozicija predsednika ne bi trebalo da bude deo političkih pregovora među strankama i dodaje da ostaje da se vidi da li će političke stranke biti u stanju da prevaziđu razlike i formiraju Vladu.

S druge strane, politički analitičar Astrit Gaši navodi da unutar DSK ne postoji nikakav sukob, kada je reč o političkom dogovoru za predsednika Kosova.

“To žele i Isa Mustafa i Vjosa Osmani, oni misle da ta pozicija pripada Demokratskom savezu Kosova”, kaže Gaši.

On u izjavi za Kosovo Onlajn objašnjava da je došlo do zastoja u razgovorima dve partije koje vode pregovore za formiranje vlade jer DSK žali da dobije šest ministarstava, presednika Skupštine, ali i poziciju presednika Kosova, kada Hašimu Tačiju u aprilu 2021. godine istekne mandate.

“Samoopredeljenje ne pristaje da se dogovara o presedniku zemje, i ne želi da da Demokratskom savezu Kosova poziciju ministra Unutrašnjih poslova, jer PS želi da bude na čelu MUP-a kako bi vodio borbu protiv korupcije”, navodi Gaši.

Po njemu moguća su kompromisna rešenja kako bi se formirala Vlada Kosova.

“Postoji mogućnost da Samoopredeljenje da pozociju predsednika DSK, ukoliko se oni odreknu ministarstva, pa da PS vodi 6 ministarstva a DSK 4. Takođe, DSK će možda prihvatiti da se odrekne pozicije u Ministarstvu unutrašnjih poslova”, ocenjuje Astrit Gaši i dodaje da se ovih dana očekuje novi sastanak između Aljbina Kurtija i Ise Mustafe.

“Ja verujem da će se na tom sastanku ove dve stranke dogovoriti oko podele vlasti, ali ako i tada ne bude dogovora, onda sve postaje neizvesno”, smatra Gaši.

On zaključuje da je ovo istorijska prilika za Samoopredeljenje i DSK da vode Vladu Kosova, a da Demokratska partija Kosova ostane u opoziciji.

Podsetimo, lideri Pokreta Samoopredeljenje i DSK, Kurt i Mustafa su se poslednji put sastali 2. decembra, par dana nakon potvrđivanja konačnih rezultata izbora, međutim nije došlo do potpisivanja koalicionog sporazuma zbog razlike u podeli pozcija.

Lider Pokreta Samoopredeljenje je tada izjavio da je bilo napretka u dogovoru, ali da nije postignut zbog određenih razlika u stavovima.

Prethodno su radne grupe Samoopredeljenja i DSK usaglasili, kako je rečeno, 100 odsto program dveju stranaka za formiranje Vlade Kosova.

Inače, Konstituitivna sednica novog saziva Parlamenta bi trebalo da bude održana najkasnije do 27. decembra, imajući u vidu da je Centralna izborna komisija potvrdila konačne rezultate izbora 27. novembra.

#DSK

#Kosovo

#Samoopredeljenje

'