AKTUELNO

Priča o Račku je napravljena iz dva razloga, da se skrene pažnja sa masakra u Glođanama, gde su zarobljene Srbe spaljivali, i da se pruži izgovor za agresiju na SR Jugoslaviju, kaže dr Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, u intervjuu za Kosovo Online.

Po vašem mišljenju, da li su u Račku nastradali civili ili pripadnici OVK?

Pokojni profesor Dunjić je dokazao da je cela priča isfabrikovana i da su tela donošena sa strane u Račak. Naš interes je da se Račak u potpunosti razobliči. Pokojni Ilija Simić, srpski Vizental, svojevremeno je objavio knjigu o dešavanjima u Račku, u kojoj je dokumentovano dokazao da je sve bila laž. Helena Ranta iz Finske, koja je stomatolog, obavila je autopsiju tela pronađenih u Račku. Kako je ona to mogla da radi? Mogla je samo da utvrdi njihov identitet i ništa više.

Kakva je u tome bila uloga Vilijama Vokera?

Voker je bio pripadnik CIA i imao je misiju da organizuje situaciju kao što su bile Markale u Sarajevu, i uz pomoć stranih medija u tome je i uspeo. Znali smo šta radi i zato smo ga svojevremeno i priveli u Prištini.

Kažete da ste priveli Vokera. Kada je to bilo?

To je bilo 1998. u kompleksu Kičma u Prištini. Pokojni Miša Simić i ja smo znali šta radi, priveli smo ga i ubacili u automobil. Ja sam vozio, Miša je bio pozadi s Vokerom. Ćutao je sve vreme. A onda je 20 minuta nakon toga iz Beograda stigao poziv da ga vratimo tamo gde smo ga pokupili.

Da li je američki izaslanik bio umešan u još neke ilegalne aktivnosti?

Imali smo sve dokaze o tome šta radi, u vezi sa pokušajem da napravi neke nove Markale, što je kasnije i uradio u Račku, ali i njegovim vezama sa „Lekarima bez granica“, Ramušem Haradinajem i „žutom kućom“, odnosno trgovinom organima. Ali morali smo da ga pustimo. Dobili smo naređenje da to uradimo. Osetio sam se izdano u tom trenutku.

#Darko Trifunović

#Račak

'