AKTUELNO

Ministri za inovacije i tehnološki razvoj Srbije i Mađarske, Nenad Popović i Laslo Palkovič, otvorili su danas u Subotici Regionalni inovacioni startap centar, koji je adaptiran u zgradi subotičkog Ekonomskog fakulteta, a za koji je država izdvojila 40 miliona dinara.

Popović je kazao da će to ubuduće biti mesto gde će srednjoškolci, studenti, nezaposleni, ali i zaposleni Severno-bačkog okruga dobiti podršku za jačanje preduzetničkog i inovacionog duha i za pokretanje sopstvenog biznisa.

"Srbija ima najveći potencijal u svojim inženjerima. Mi nemamo ni naftu ni gas, ali zato imamo odlične inženjere i ekonomiste. Zbog toga se trudimo da i u manjim sredinama osnujemo što više startap i inovacionih kompanija”, rekao je Popović novinarima.

Podsetio je da Vlada Srbije razvija univerzitetske inovacione startap centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i da pođednako radi i na otvaranju inovacionih centara u manjim sredinama.

- Želimo da mladi, ali i svi oni koji žele da započnu svoj inovativni biznis ili osnuju startap kompaniju, to mogu da urade i u svom gradu. Od danas i Subotica ima moderan inovacioni centar na Ekonomskom fakultetu koji će biti umrežen sa svim ostalim inovacionim startap centrima i tehnološkim prakovima u Srbiji - naveo je Popović.

Popović je najavio da će Srbija nastaviti sa ulaganjima u najnoviju tehnološku infrastrukturu potrebnu za inovacione i startap kompanije, dodajući da će osim prostorom biti opremljeni najboljom tehnološkom opremom, a pružaće se finansijska podrška i za bogate sadržaje u tehnološkim parkovima i inovacionim startap centrima.

Naveo je da je Srbija u poslednjih nekoliko godina uradila mnogo na razvoju inovacione infrastrukture, dodajući da se u zemlji sve više grade tehnološki parkovi, inovacioni startap centri, da se ulaže u novu zgradu Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i najavio da će na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu biti osnovan Nacionalni centar za robotiku i veštačku inteligenciju.

- Velika stvar što je sa nama danas ministar za inovcije i tehnologije Mađarske Palkovič, jer želimo što više da povežemo naše i njihove inovacione kompanije i startapove - rekao je Popović.

On je podsetio da Mađarska poslednjih godina ostvaruje odlične ekonomske uspehe, dodajući da imaju jednu od najboljih automobilskih industrija po glavi stanovnika u Evropi, kao i da 75 odsto svega što izveze predstavljaju gotovi proizvodi, ne sirovine.

Ministar Laslo Palkovič je kazao da i Mađarska nema naftu i druge sirovine, ali da ima kvalitetnu radnu snagu čiji potencijal koristi za rast BDP-a.

- Prema najnovijoj oceni, Mađarska spada u red zemalja s najsavremenijom tehnikom, jer je proizvodnja 70 odsto digitalizovana - rekao je Palkovič i dodao da je to uticalo na rast mađarskog BDP-a.

Navodi da i u Srbiji i u Mađarskoj strane firme raspolažu modernom tehnologijom, ali je, kako je istakao, cilj vlada obe zemlje da ta tehnologija bude prisutna i u firmama sa mađarskim i srpskim kapitalom.

- Danas je mladima lakše da se zaposle u multinacionalnim firmama, ali to nema uticaj na domaću privredu. Zbog toga se zalažemo za osnivanje startap firmi, a svesni smo i da su Srbija i Mađarska male države, međutim, ako se udružimo, postaćemo snažnije - poručio je Palkovič.

Na osnovu Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara za 2018. godine Kabineta za inovacije i tehnološki razvoj, Grad Subotica i Ekonomski fakultet u Subotici Univerziteta u Novom Sadu dobili su sredstva u iznosu od 40 miliona dinara za opremanje Regionalnog startap centra površine od 800 metara kvadratnih.

Nakon otvaranja Regionalnog startap inovacionog centra, ministri Popović i Palkovič pozdravili su studente Ekonomskog fakulteta u Subotici, gde im je mađarski ministar održao i predavanje o razvoju mađarske privrede i industrije, 5G mreži, veštačkoj inteligenciji.

Popović je pozvao mlade da osnivaju svoje startap kompanije i pokreću sopstevni biznis, dodajući da za to imaju podršku Vlade Srbije u iznosu od 80.000 evra i 300.000 evra iz Fonda za inovacionu delatnost.

#Nenad Popović

#Startap

'