AKTUELNO

NATO koji se godinama nalazi u haotičnom stanju traži smisao svog postojanja i angažmana, a glavna vest sa NATO samita treba da bude to što je Turska stavila veto na jačanje ovog vojnog saveza prema prema Rusiji, kažu gosti TV Pink.

Miroslav Stojanović, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Bona, rekao je da se NATO kao i Evropska unija već godinama nalaze u haotičnom stanju, kao i da je to trebalo očekivati.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ove obe organizacije traže neku vrstu smisla za svoje postojanje i za svoj anagažman. To nije više jedna evropska kuća, u pitanju je odnos Evrope, Amerike, i naravno odnos te organizacije koja živi, na neki način, neku vrstu drugog svog veka od 1991. godine prema velikim silama koje su se pojavile na svetskoj sceni - rekao je Stojanović i dodao da se Kina sada pojavljuje na globalnoj sceni ne samo kao ekonomska sila, već i kao vojna sila sa velikim ambicijama.

Ilija Kajtez, sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, rekao je da treba imati u vidu da NATO na svaki mogući način pokušava da vidi razlog svog postojanja.

- U najvećoj mogućoj meri, smisao postojanja NATO-a posle pada Berlinskog zida, bipolarnosti i nestanka Varšavskog pakta je bio vrlo upitan - objasnio je Kajtez.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je on ukazao, NATO je na neki način preko bombardovanja Srba u Bosni i SRJ uspeo da kupi vreme kako bi pokazali koliko je ova organizacija potrebna svetu.

- NATO želi, kao jedan vojni savez, da nađe protivnika da bi mogao da traži novac, da bi povećavao budžete - kazao je Kajtež i dodao da se NATO na svaki mogući način trudi da Rusiju i Vladimira Putina promoviše kao neprijatelja.

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, rekao je da opstanak jedne skupe organizacije poput NATO saveza zavisi od motiva njenog opstajanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Morate da imate neprijatelj. Intervencija Rusije u Ukrajini 2014. godine je oživela NATO. Ne znam da li bi mogao da pretenke do današnjeg dana da toga nije bilo - rekao je Miletić.

Prema njegovim rečima, odnos članica NATO-a u ispunjavanju ugovornih obaveza govori o disproporcijama koje su prisutne u ovom savezu.

- Imate činjenicu da je samo osam zemalja pored SAD ispunilo njihov dogovor od dva odsto bruto društvenog proizvoda davanja za NATO. Kada vi gledate neke činjenice sve deluje sjajano i bajno, samo eto smeju se Trampu - rekao je Miletić i dodao da bi glavna vest trebalo da bude to što je Turska stavila veto na jačanje NATO snaga Prema Rusiji u Litvaniji, Letoniji, Poljskoj.

Kako je on objasnio ''izgubilo se nešto od te magije NATO-a'' te da je to problem koji će se vremenom produbljivati i to treba imati u vidu kada se razmišlja o poziciji Srbije u NATO-u.

#Dejan Miletić

#Ilija Kajtež

#Miroslav Stojanović

#Novo jutro

'