AKTUELNO

Nakon što je Vašington već postavio svoja dva izaslanika za Zapadni Balkan i pitanje Kosova, mediji prenose da se Brisel odlučio za isti korak.

Kako mediji prenose, ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, najozbiljniji je kandiat za novu funkciju u EU, da bude specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Zoran Milivojević, diplomata, komentariše da je to znak da EU ne želi da bude u drugom planu u rešavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, naročito, kako dodaje, nakon imenovanja specijalnih izaslanika od strane SAD.

“Sa druge strane, to je verovatno i reakcija posle neuspeha prethodnih sastanaka Komisije koja je posredovala u pregovorima Beograda i Prištine”, rekao je Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku, rekao je da EU verovatno hoće da intenzivira proces, i da odredi, kako kaže, posebnu osobu koja će se samo baviti dijalogom Beograda i Prištine.

“Mislim da će i pored toga što EU posreduje u ovom procesu SAD ipak ostati dominantan akter”, rekao je Đukanović.

EU je kako prenose mediji, spremna da angažuje predsedavajućeg Slovačke diplomatije i predsedavajućeg u OEPS-u jer, je kako kažu sagovornici Pinka, odličan poznavalac prilika.

“On dolazi iz Slovačke, jedne od zemalja koja nije priznala kosovsku nezavisnost, i na taj način može da, doprinese kada je u pitanju statusno neutralan okvir samih pregovora”, rekao je Đukanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Iz Kancelarije ministra spoljnih poslova Slovačke potvrđuju da su u toku pregovori u EU oko izaslanika za Zapadni Balkan.

“Verujemo da bi uspostavljanje pozicije specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan bilo poželjno. Time bi se posao pozitivan signal zemljama Zapadnog Balkana o kontinuiranom angažmanu EU, a pomoglo bi i rešavanju nekih od ključnih političkih pitanja u regionu”, poručili su iz Slovačke.

Autor: Pink.rs

#EU

#Zapadni Balkan

'