AKTUELNO

Metju Palmer, specijalni izalsanik SAD za Zapadni Blakan, izjavio je da očekuje da će nova Vlada takozvane države Kosovo suspendovati takse uvedene na srpsku robu. Ono što Srbiju može da očekuje posle toga jeste još veći pritisak da napravi ustupke Albancima, tvrde stručnjaci.

Predrag Marković, istoričar, rekao je za Pink da međunarodna zajednica pravi jednu veliku nepravdu ne samo prema Srbima na Kosovu, već i prema drugim zajednicama u regionu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Što se tiče dijaloga, ovo je izuzetno težak trenutak, jer je došao vođa koji je neopterećen haškom hipotekom, koji nije ratni zločinac, koji uživa autentičnu podršku svog naroda, koji je izgradio takav imidž da je nekorumpiran, da je pošten i koji govori jezikom bliskim zapadnjacima – rekao je Marković i dodao da nam se upravo zbog svega toga pregovaračka pozicija pogoršava. 

Kako je on rekao, Albanci će verovatno ukinuti takse, ali da to ne treba pratiti sa euforijom:

- Sada će Amerika reći nama ’’Hajde sad vi’’. Albanci su sa takasma podigli lestvicu pregovaranja. I sada će se ukidanje te mere prikazati kao veliki ustupak – rekao je Marković, i dodao da je situacija neobično teška. 

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kazao je da je veoma važno objasniti da postoje čak tri tipa izaslanika iz Amerike kada su u pitanju pregovori oko Kosova. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Imamo ambasadora Godfrija koji je došao pre neki dan i koji će svakako biti značajajn za ove pregovore. Imamo Palmera koji je izaslanik Stejt Depatmenta i Grenela koji je izaslanik Trampa i ujedno ambasador u Nemačkoj – rekao je Dragaš, i dodao da nam ni pre nije bilo lako, a pogotovo ne sada.

Kako je on rekao, Kurti je bez dileme u boljoj poziciji kao potencijalni lider, ali i da se još uvek ne zna da li će on biti premijer takozvane države Kosovo.

- Ne mogu da verujem da Amerikanci nemaju mehanizam, nemaju poluge, nemaju snage da izvrše onaj pritisak koji je neophodan da se ukinu takse i da se nastave pregovori – rekao je Dragaš i dodao da je Kosovo čedo SAD.

- Problem je u tome što dinamika koju mi očekujemo nije uvek u skladu sa dinamikom koju ima SAD. Mi naš problem vidimo kao najveći, ali mi SAD-u nismo najveći problem – objasnio je on.

#Kosovo

#SAD

#pregovori

'