AKTUELNO

Rebalans budžeta pokazao je pozitivan skok i ide dalje na usvajanje, rekla je premijerka Ana Brnabić i dodala da će plate biti povećane od 1. novembra.

- Usvojili smo predlog rebalansa budžeta i to ćemo da damo na dalje usvajanje. Rebalans u prošlosti bude uvek da ono što se trošilo preko svake mere i svakog plana se pokrije rebalnsom. Ovo je prvi pozviitivni rebalans u Srbiji, ne zato što smo povećali naše rashode, već smo povećali prihode koji su veći od očekvanih – poručila je premkijerka Brnabić.

Ništa ne bi bilo bez teških mera fiskalne konsolidacije 2014.

Kako je naglasila, ovo povećanje osetiće pre svega građani Srbije.

- Želimo i da uložimo sredstva u našu infrastrukutu. U najvećoj meri se oglda koliko smo odgovorniji u odnosu na ranije. Ništa ne bi bilo bez teških mera fiskalne konsolidacije 2014. godine – dodala je ona.

Ona je  rekla da će daleko najveće povećanje plata biti u zdravstvu i to za medicinske sestre i tehničare od 15 odsto i lekare od 10 odsto.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Moramo da se borimo da zadržimo naše medicinske radnike i tehničare, ali i doktore i to kontinuiranim povećanjem njihovih plata, koje će biti i pre kraja godine - kazala je premijerka. Istakla je da se država bori protiv njihovog odlaska i tako što ulaže milijardu evra u zdravsvenu infrasturkturu u kliničke centre, bolnice i drugo.

Rebalansom budžeta Vlada želi da te uvećane prihode raspodeli i vrati građanima kroz povećanje plata i podršku penzionerima

Brnabić je rekla da će predlog rebalansa budžeta biti već tokom popodneva ili večeri prosleđen Skupšitni na odlučivanje.

- Kada kažete rebalans kod nas to ima negativnu konotaciju, zato što je reabalans u prošlosti uvek bio način da država deficit budžeta koji je napravila za potrošunju preko mere i plana. Ovo je prvi pozitivni rebalans u Srbiji, to znači da ga imamo ne zato što smo povećali rashode, pa sada to pokrivamo, već zato što smo povećali prihode, koji su veći od očekivanih - kazala je premijerka u svom obraćanju.

Kako je rekla, rebalansom budžeta Vlada želi da te uvećane prihode raspodelimo i vrati nešto građanima kroz povećanje plata i podršku penzionerima, u skladu sa prioritetima, za bolji životni standard i kroz dodatna ulaganja u infrasturkturu.

- Na kraju avgusta smo imali suficit od 46,4 milijarde dinara, što je za 60 milijardi bolje od očekivanog - naglasila je ona. Ističe da se u najvećoj meri kako radi ova vlast ogleda u tome što se odgovornije i disciplinovoanije ponaše. Dodala je da sve to što se danas radi ne bi bilo moguće bez teških mera fisklanle konsolidacije koje su 2014. pokrenute kada je premijer bio Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ukida se zabrana zapošljavanja, ali ostaje kontrola

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će i formalno biti ukinuta zabrana zapošljavanja, pošto je i do sada bilo dozvoljeno zapošljavanje pod određenim uslovima, ali da će biti zadržana kontrola nad zapošljavanjem. Poručila je odgovarajući na pitanja novinara da ne bi volela opet, kao što je to bio slučaj do 2012. godine, da dođe do nekontrolisanog zapošljavanja kada je u mnogim opštinama bilo dva, tri ili četiri puta više zaposlenih. - Jedva smo to sveli na neku normalnu potrebu, imamo samokrontrolu, ima zapošljavnja kada se pokaže potreba, ali to ćemo videti da relaksiramo - samo je važno da zadržimo kakvu takvu kontrolu - navela je premijerka. Naglasila je da da zabrana zapošljavanja postoji danas samo kao kontrola zapošljavanja i da je samo u zadravstvu zaposleno 4.000 ljudi. Objasnila je da je i do sada moglo da se zapošljava, ali kada je to opravdano odnosno kada vladina komisija to odbori.

Za Moravski koridor 120 miliona evra iz budzzeta

Brnabić je najavila da će direktno iz budžeta biti dodatno izdvojeno 120 miliona evra za Moravski koridor, zahvaljujući povećanim budžetskim prihodima, koji su nadmašili plan za 60 milijardi dinara.

Premijerka je precizirala da će deo većih budžetskih prihoda u iznosu od 16,8 milijardi dinara biti usmeren u infrastrukturne projekte - Moravski koridor i autoput "Miloš Veliki".

Kako je objasnila, pozitivan rebalans budžeta je jednim delom usmeren na povećanje plata i penzija, na poboljšanje životnog standarda građana Srbije, a drugi na infrastrukturne projekte koji su važni kako za naš ekonomski rast i unapređenje konkurentnosti zemlje, tako i za poboljšanje kvaliteta životnih uslova stanovništva.

- Ukupno 16,8 milijardi dinara ćemo pozitivnim rebalanskom obezbediti dodatnih sredstava za infrastukturne projekte, i to za Moravski koridor, odnosno deonicu Pojate-Preljina, koji je izuzetno važan i pored toga što neki lideri nekih opozicionih grupa govore da je Moravski koridor potpuno nepotreban, da je bacanje para, mi ćemo uložiti u Moravski koridor više nego što smo planirali - naglasila je Brnabić.

Istakla je da je taj koridor izuzetno važan za ljude koji žive u Čačku, Kruševcu, Kraljevu, Trsteniku, Ćićevcu, Vrnjačkoj Banji, u čitavom Rainskom, Raškom i Moravičkom okrugu.

- Ukupno iz budžeta izdvajamno nekih 120 miliona evra direktno za izgradnju Moravskog koridora, i očekujem da izgradnja počne već sledećeg meseca, dakle u oktobru ove godine - dodala je predsednica vlade.

Drugi infrastukturni projekat je, navela je, autoput "Miloš Veliki" - deonica od Čačka do Požege, koja je, prema njenim rečima, jedan od najvažijih deonica u Srbiji.

Brnabić je podsetila da je izgradnja te deonice počela proletos, i da radovi napreduju odlično, dodajući da je predsednik Aleksandar Vučić insistirao kod izvođača radova da put do Požege bude završen pre veremena i da bude gotov do kraja 2021. godine, što je i utvrđeno kao novi rok.

- Takođe smo pozitivnim rebalansom obezbedili sredstva za rešavanje problema građana koji su zaduženi u švajcarskim francima, kao i dodatna sredstva za naplatu šteta usled elementarnih nepogoda za obnovu objekata javne namene - rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije je naglasila da se prilikom izrade pozitivnog rebalansa budžeta rukovodila interesima građana, javnim interesom, vodeći računa da ni na koji način ne bude ugrožena fiskalna stabilnost.

- Danas sam izuzetno srećna što vodim Vladu Srbije, koja je nastavila putem koji je trasirala vlada Aleksandra Vučića, što smo zadržali i disciplinu, što smo nastavili da unapređumemo poslovanje u Srbiji, tako da privreda može da posluje uspešnije, jer bez toga ne bi moglo da bude povećanih prihoda u budžetu - poručila je Brnabić.

Premijerka je ponovila da ovi rashodi neće ugroziti stabilnost budžeta, napominjući da javni dug nastavlja da pada i da danas iznosi oko 52 odsto bruto domaćeg proizvoda i da nastavljamo da imamo nisku i stabilnu inflaciju i stabilan kurs dinara.

- Velika zahvalnost Narodnoj banci Srbije koja zaista radi naporno i odgovorno, rame uz rame sa Vladom Srbije kako bi zadržali ovu stabilnost i sigurnost koju je Srbija s teškom mukom uspela da postigne - rekla je Brnabić.

#Budžet

'