AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je da je policija po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapsila tri osobe zbog sumnje da su zloupotrebili položaj.

Policija je uhapsila odgovorno lice Dajrekt medije J. S. (1972), kao i dva odgovorna lica RTS-a koji su tada bili direktorki marketinga i komercijale u RTS-u, M. Đ. J. (1958) i M. K. (1964). Polciija je raspisala potragu za J.D. bivšim odgovornim licem "Dajrekt medije".

Stefanović je rekao da su te osobe krivična dela izvršile u peridu od avgusta 2009. do 2018. godine.

- Postoje sumnje da su M. Đ. J., u svojstvu najpre zamenika direktora komercijale i marketinga RTS-a, zatim u svojstvu direktora marketinga RTS-a u saizvršilaštvu sa M.K., uz pomaganje od strane J.D. direktorke društva Dajrekt medija do kraja 2009. godine i drugom osobom J.S. direktorm Dajrekt medije u periodu od kraja avgusta 2009. do 2018. godine izvršile krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica. Na taj način što su zajedičkim delovanjem učestvovali u zaključivanju više ugovora o poslovnoj saradnji i aneksa tih ugovora, kojima je Dajrekt medija, suprotno zvaničnim cenovnicima RTS-a pored popusta na cene, dobila pravo na određeni broj sekundi bez naknade, na koji način sup o osnovu finansiranja Lige šampiona i Lige Evrope u period od 2009. do 2018. kao i dve TV serije pribavili protivpravnu imovinsku korist Dajrekt mediji u ukupnom iznosu od 248 miliona 965 hiljada 544 dinara, a na štetu građana Srbije – istakao je Stefanović.

On kaže da se sumnja da su dva lica iz RTS-a o izvršila krivično delo zloupotrebe položaja na taj način što su nakon analize potrošenog budžeta od strane Dajrekt medije, kojima je ustanovljeno da Dajrekt medija nije ispunila iznos godišnjeg budžeta na koji se ugovorom obavezala i na osnovu čega je dobila popust napravili, nisu umanjili popust koji je Dajrekt medija dobila i da je na osnovu toga pričinjena šteta od 2009. do 2013. godine od oko 400 miliona dinara.

Stefanović kaže da su dva osumnjičena lica iz RTS-a izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica na taj način što su nakon alnalize potrošenog budžeta od strane Dajrekt medije, kojima je ustanovljeno da, kako kaže, Dajrekt medija nije ispunila iznos godišnjeg budžeta na koji se ugovorom obavezala i na osnovu čega je dobila popust na te cene, a popust je išao i do 30 odsto.

Stefanović je pohvalio pripadnike tužilaštva i policije i istakao da je ovo ozbiljna istraga koja je trajala više godina.

- Došli smo do relevantnih podataka, a ovo je jedan od primera kako je pljačkan RTS i građani Srbije - rekao je ministar Stefanovič.

Ministar se zahvalio svima koji su radili na ovom slučaju jer su mnogi prolazili kroz brojne pritiske.

- Čuo sam danas od Dragana Đilasa da planira da dovede nove tužioce. Oni su već dovodili ljude koji su bili tada podobni njihovoj vlasti. Njima je važno da pokažu da oni sami direktno odlučuju ko će da ide u zatvor - rekao je Stefanović.

#Nebojša Stefanović

'