AKTUELNO

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković posetio je danas atelje ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi, gde se izrađuje spomenik Stefanu Nemanji, koji bi trebalo da se otkrije sledeće godine na proleće na Savskom trgu u Beogradu.

Selaković je kazao da očekuje da ćemo sledeće godine prisustvovati jednom sjajnom otkrivanju jedinstvenog spomenika, ocenjujući da je pored završetka radova na Hramu Svetom Savi taj spomenik bitan za srpski narod i srpsku duhovnost.

Kazao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojom idejom, 2014. godine, inicirao izradu tog spomenika, koji će biti visok 23,5 metara.

Generalni sekretar predsednika istakao je da upravo godine kada obeležavamo velike jubileje sa sobom nose sećanja na velike ljude i događaje i u tom je kontekstu pomenuo 2017. u kojoj je obeleženo osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 2018. kada smo proslavljali stogodišnjicu pobede u Velikom ratu, te 2019. kada obeležavamo osam vekova autokefalnosti srpske crkve, ali i naredna kada je stogodišnjica njenog ujedinjenja.

- Naša obeležavanja i proslave tih jubileja ostaju u sećanju onoliko koliko smo u stanju da ih obeležimo na adekvatan način. Dva dela, ostvarenja, veoma su važna za te proslave, za naš narod, za našu duhovnost, a to su podizanje spomenika Stefanu Nemanji i završetak radova na Hramu Svetom Savi - rekao je Selaković.

#Nikola Selaković

'