AKTUELNO

Sagovornici Pinka smatraju da je potez hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović koja je deset dana uoči najavljene komemoracije u Blajburgu obišla to mesto i odala počast ustašama ubijenim po okončanju Drugog svetskog rata lukav i očekivan.

Istoričar Predrag Marković kaže da je Grabar Kitarović lukovao izbegla zvanično obeležavanje Blajburga, a istovremeno na ovaj način zadovoljila svoje ustaške glasače.

- Ona to isto radi i za Jasenovac, ona to radi krišom. Državni hrvatski vrh se krije se od partizanskog i antifašističkog miljea. Nekada su se hvalili ustašama, a to sada rade diskretnije – naveo je Marković.

Kako je dodao, velika je sramota za hrvatski narod da mu predsednica i premijer budu proustaše.

- Nisu Hrvati bili samo ustaše u ratu. Jedini što valja u njihovoj novijoj istoriji je antifašizam, koji im je zajednički sa Srbima. Međutim, oni su spremni to da bace u vodu samo da iskažu mržnju prema Srbima – dodao je Marković.

Direktor televizije RAS Ratko Dmitrović ističe da veliki deo hrvatskog naroda smatra da bi se odricanjem od negativnog odnosa prema Srbima odrekao se i hrvatske države, odnosno hrvatske džavotvorne ideje.

- To je jezivo, taj resentiman prema nezavisnoj državi hrvatskoj postoji u velikom delu hrvatskog naroda. Da ne budem shvaćen pogrešno, ja unutar hrvatske države imam samo problem sa idejom ustaštva – dodao je Dmitrović.

On je ukazao da hrvatska predsednica ovakvim postupcima nastoji da zadovolji biračko telo, podsetivši da je Grabar Kitarović inače potiče iz antifašističke porodice i da su njeni bili partizani.

- Kada ni jednog Srbima u Hrvatskoj ne bude, kada budu zatravljena groblja i grobovi oni će se okrenuti prema Srbiji. Oni imaju problem sa svime što ima veze sa Srbima – ocenio je Dmitrović.

#Blajburg

#Hrvatska

'