AKTUELNO

Austrijska policija pojačano će biti prisutna na današnjem tradicionalnom skupu kod Blajburga povodom odavanja pošte ustašama i drugim pripadnicima oružanih snaga kvislinške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) ubijenim neposredno po okončanju Drugog svetskog rata.

Planirano je da u Blajburgu u vreme održavanja skupa, koji je okarakterisan kao najveće nacističko okupljanje u Evropi i na kojem se očekuje dolazak više od 15.000 ljudi, najviše iz Hrvatske, bude 450 policajaca, jedan državni tužilac, kao i pripadnici Službe za strance i azilante, saopštila je policija.

Ovogodišnje okupljanje, koje se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, biće održan u promenjenim okolnostima jer je nadležna biskupija odbila za izda odobrenje za održavanje biskupske mise, pa ovaj skup više ne potpada pod versku manifestaciju, već pod zakon o okupljanju.

Policija je, u poređenju sa prošlom godinom značajno povećala svoje prisustvo i to za jednu trećinu više.

Takođe će skup sa neba pratiti i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova.

Policajci će, kako je najavljeno, na licu mesta pratiti da li učesnici krše zakon o zabranjenim simbolima, pošto je odnedavno ustaško obeležje ušlo na listu zabranjenih simbola u Austriji za ša su predviđene drastične kazne.

Najavljeno je da će kršenje tog zakona biti odmah sankcionisano hapšenjem, a državni tužilac koji će biti prisutan odmah će odrediti kaznu.

Pored komemoracije planirane su i dve demonstracije protiv ustaškog okupljanja.

U centru Blajburga biće održan skup "Za zabranu ustaških i nacističkih okupljanja".

Drugi skup se održava kod železničke stanice u Blajburgu i povorka će se kretati nadomak Lojpaškog polja, gde se održava sporna komemoracija, a organizatori ističu da će tim okupljanjem odati poštu saveznicima i borcima za oslobađanje Austrije od nacizma.

#Austrija

#Blajburg

#Policija

'