AKTUELNO

Sagovornici Pinka uvereni su da bezbednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića neće biti ugrožena prilikom posete Tirani, istovremeno ocenujući da su najavljene demonstracije pokreta Samoopredeljenje prikriveni napad takozvane velike Albanije na Srbiju.

Profestor Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost je istakao da je pokret Samoopredeljenje najekstremniji i protivi se bilo kakvom sporazumu između Beograda i Prištine.

- Za njih je, da tako kažem, crvena marama to što Vučić i Dodik dolaze u Tiranu. Oni zanju da je ta poseta važna i da se tu mogu postići neki dogovori. Sa druge strane mene ta nervoza kod njih i raduje, jer pokazuje da predsednik Sebije radi prave stvari – istakao je Dragišić.

On je ukazao da je problem Kosova vraćen na početak jer su pre svega SAD rekle da Beograd i Priština treba da se dogovore.

Pre izvesnog vremena takva poruka iz Vašingtona je za nas bila neshvatljiva jer su svi glasovi iz Amerike govorili da je taj proces za njih završen. Mislim da poseta Tirani može biti veoma značajan korak u pravcu normalizacije odnosa Srba i Albanaca. Odnosi na relaciji Beograd – Tirana se moraju popravljati. Reč je o dva najveća naroda na Balkanu, koja daju ton celokupnim balkanskim odnosima – naveo je Dragišić.

Prema njegovim rečima, kompromisno rešenje za Kosovo ne može podrazumevati da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa.

- Taj kompromis bi morao da uključi ono čime bi Srbi na KiM boli zadovoljni, a kada postignemo kompromisno rešenje za KiM čeka nas dug proces normalizacije odnosa Srba i Albanaca – naglasio je Dragišić.

On je izrazio uverenje da bezbednost predsednika Srbije neće biti ugrožena i da će Albanija učiniti sve, uprkos najabvljenim demonstracijama, da gosti budu potpuno zaštićeni.

Urednik političke rubrike u „Politici“ Bojan Bilbija ocenjuje da je meta zapravo Milorad Dodik, kao što je to bilo i u Berlinu, u nedostatku prvih tema i razgovora o rešenjima i o kompromisu.

- Sportskim jezikom, igramo u gostima, tribine su uzavrele...Sama najava demonstracija je veoma zabrinjavajuća. Zamislite da su se u Beogradu odvijale demonstracije kada je dolazio Edi Rama – naveo je Bilbija.

On je ocenio da su demonstracije prikriveni napad takozavne velike Albanije na Srbiju.

- Ne mogu verujem da albanska država nije u stanju, mada možda i nije, da takve skupove obuzda i stavi pod kontrolu, pa i zabrani ako treba. Neprihvatljivo je da nekoga zovete u goste, a da mu istovremeno pakujete brutalni napad – istakao je Bilbija.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji je ocenio da treba podržati odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Tiranu, te dodao da je uveren da život Aleksandra Vučića nije ugrožen.

- Kada govorimo o pokretu Abina Kurtija, a govorimo u ovom trenutku o njegovoj partiji koja je pre dva meseca otvorila svoje kancelarije i registrovala se u Tirani, to ne bi trebalo da bude neko iznenađenje kada znamo koji su njihovi politički ciljevi i šta zapravo predstavljaju i zastupaju – naveo je Beriša.

Prema njegovoj oceni, u ovom trenutku bez obzira na najavljene demonstracije u Tirani protiv dolaska Vučića, glavni čovek protiv kojeg Samoopredeljenje iskazuje nezadovoljstvo je Dodik.

- Oni pomišljaju da je on sinonim za to kako bi moglo biti rešeno kosovsko pitanje - nešto nalik na Republiku Srpsku u BiH – dodao je Beriša.

#Albanija

'