AKTUELNO

Beograd je u Berlinu pokazao čvrst stav da neće odustati od strateških ciljeva i da će se zalagati za naše legitimno pravo na Kosovu i Metohiji, smatraju sagovorni Pinka, ističući da će Srbija biti izložena novim pritiscima.

Prema oceni Predraga Rajića iz Centra za društvenu stabilnost, ni ovaj stastanak nije prošao tako loše kao što smo očekivali.

- Nismo dobili nikakav ultimatum ni iz Pariza, ni iz Berlina. Sama priprema sastanka je bila zabrinjavajuća, odnosno format u kojem je sazvan. Imali smo odnos devet prema jedan, nisu pozvani naši susedi poput Rumuna, Mađara i Bugara, koji danas imaju drugačiji odnos prema nama iako su Mađarska i Bugraska priznale nezvisnost Kosova još 2008. godine – ukazao je Rajić.

Foto: TV Pink Printscreen

On je podsetio da su Mađarska i Bugarska sprečile pokušaj da se Srbima otme Elektromreža na severu KiM.

- Čuli smo jasan i čvrst stav Beograda. Mogli su da čuju i u Berlinu i u Parizu, da mi nećemo odustati od onoga što je naš strateški cilj, da ćemo se zalagati za naše legitimnoi pravano na KiM. Plašim se da, iako postoji dobra volja Pariza i Berlina, konačnog rešanja ne može biti bez SAD – naveo je Rajić.

Kako ističe, Vašington je taj koji ima ključne elemente pritiska na Albance, koje nemaju ni Berlin, ni Pariz, ni Brisel.

Rajić je dodao će i druge članice SB ukoliko dođe do nekog rešenja morati da daju svoju reč, te da Priština da bi do rešenja došlo moraju da ukinu takse.

- Ne vidimo oštriji pritisak. Dok ne bude bilo pritiska Vašingtona neće biti prostora za dolazak do sveobuhavtnog rešenja – rekao je on.

Dragan Vujičić, novinar Večernjih novosti je naveo da se u Berlinu ništa nije posebno dogodilo. On je dodao da će Srbija biti izložena pritiscima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da ni Albanci više ne znaju koliko imaju podršku Vašingtona, koliko u Evropi, oni su ti koji su vrlo zbunjeni, novim geopolitičkim dešavanjima u svetu. Ne bih bio u njihovoj koži. Oni rade po agendi koja je davno napisana – naveo je Vujičić.

Kako je naveo, sledeća poluga pritiska biće vojna vežba u Severnoj Makedoniji.

#Berlin

'