AKTUELNO

Sagovornici Pinka upozoravaju da je u Srbiji moguć makedonski scenario, ističući da je sve moguće ako se opozicija odluči za radikalizaciju, a za to dobije podršku zapada.

Glavni i odgovorni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević je istakao da je naivno verovati da postoji nešto što što zapadni moćnici, ako hoće, ne mogu da izvedu.

- Ako su dovoljno ludi, oni mogu ovde da izazovu i rat – istakao je Vučićević i ukazao da je razlika između Severne Makedonije 2017. kada se dogodio makedonski scenaraio i Srbije danas, a to je da srpska vlast ima neuporedivo veću podršku građana nego makedonska vlast tada.

Prema njegovim rečima, vladajuću koaliciju, prema svim istraživanjima, podržava 55 odsto građana, a opoziciju – i to svih devet koalicionih partnera zajedno maksimalno 11 odsto.

- Međutim, ako su oni rešili da idu u potpunu radikalizaciju i za to imaju podršku zapada sve je moguće – naveo je Vučićević i dodao da je Dragan Đilas za američke medije rekao da će biti hiljade incidenata, a verovatno i žrtava.

- Kako ti tajkunu znaš da će biti žrtvi? Kako je moguće da će biti žrtvi, osim ako ti nisi rešio da ubijaš? Zašto pričaš o žrtavama, ako nisi sam spreman da dovedeš do tih žrtava? Logičan je zaključak: Đilas priča o žrtvama, jer su on i njegovi saradnici izgleda spremni i da ubijaju – zapitao je Vučićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Novinar i urednik Alfa TV iz Skoplja Vasko Eftov je govoreći o makedonskom scenariju istakao da je ključna stvara shvatiti da je nemoguće uvek moguće.

- Izbori su u takvim situacijama sporedni faktor. Izbori se odlažu dok opozicija ne bude u kondiciji da može da formira vladu. Kod nas su dva puta odloženi izbori, pretpostavljam da će se to desiti i u Srbiji. Prvo opozicija najavljuje da će bojkotovati izbore, a onda strane amabasade podrže opozciju. Kada je opozicija u Makedoniji rekla da neće izaći na izbore, a vlast ih je raspsiala, međunarodna zajednica je rekla da izbori ne mogu da se održe jer na njima ne učestvuje opozicja – istakao je Eftov.

On je ukazao da su istovremeno u Albaniji održani izbori, koje je opozicija bojotovala, a ista ta međunarodna zajednica je rekla da moraju da izađu na izbore.

- To su dvostruki standardi, kada međunaraodna zejednica hoće da nametne odrđeni scenario, onda su dvostruki standardi u igri. Pretpostavljam da će se to do dogoditi i u Srbiji. Može Vučić da najavi izbore 100 puta, ako međunarodna zajednica da legitimitet ili stane iza Đilasa i te ekipe, neće biti izbora ili će oni biti osakaćeni, neće izaći opozcija, onda oni neće biti priznati i ulazite u vrzino kolo – imate izbore, imate vlast koja nema legitimitet, legitimite se ističe na ulicama i onda se ulazi u makeodnoski scenario – naveo je Eftov.

On je ocenio da je, prema makedonskom scenariju, izvaja Dragana Đilasa uvod u odlaganje izbora.

- Makedonski scenario traje nekoliko godina.Tačno je da Vučić ima podršku građana, ali kod makedonskog scenarija nije bitno ko ima podršku građana, već ko ima podršku američke ambasade i međunarodne zajednice – istakao je Eftov.

#Dragan J. Vučićević

'