AKTUELNO

Sagovornici Pinka saglasni su da skandaloznim ponašanjem Sulejman Ugljanin pokušava da digne sebi cenu i dobije jeftine političke poene, ali istovremeno upozoravaju da manipulisanje narodnom može biti opasno.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević navodi da je ponašanjena Ugljanina nastavak političke platforme koju je najavio kad je bio na KiM i kada je priznao samoproglašenu nezavisnost Kosova, odnosno kada je registrovao stranku pod nazivom “Samoopredeljenje” po ugledu na istu stranku na Kosovu i Metohiji i proklamovao borbu za nezavisnost Sandžaka.

- Kada pogledate ovo što su vikale njegove pristalice, isto scenario koji su primenjivali Albanci krajem prošlog veka. Vidite istu platformu, isti pokušaj i interesantno je jednu saradnju, koja više nije ni sporna čak i kao politika, sa separatistima na KiM, sa tom ideologijom i politikom - rekao je Milivojević.

Foto: RTV Pink

Kako je dodao, sve što je izrečeno je na neki način opomena i najava da će oni ubuduće praviti probleme i pokušati da internacionalizuju to pitanje.

Milivojević ističe da će to uticati na neki način na stabilnost i bezbednost u regionu jer kada Ugljanin govori o Sandžaku govori i o onom delu koji je u Crnoj Gori.

- Tu treba prepoznati i elemente islamskog fundamentalizma. To je nešto čime država treba da se pozabavi i da reaguje - upozorio je sagovornik Pinka.

Milivojević je ukazao da Ugljanin nema potpunu većinu za novi saziv Bošnjačkog naciobnalnog veća i da mora doći do neke koalicije, te da će biti interesantno kako će se ponašati Rasim Ljajić sa svojim većnicima.

- Dobro je što se sada oglasio da znamo sa čim računamo - istakao je on.

Odgovorni urednik dnevnog lista "Srpski telegraf" Boris Vuković podseća da ovo nije prva takva izjava Sulejmana Ugljanina.

Foto: RTV Pink

- Mislim da se iza ovoga krije sticanje jeftinih političkih poena i niša više. Na neki način obmanjuje tamo narod i priča o otcepljenju. To je pogubno za narod koji tamo živi. Umesto da se priča kako da se tamo živi bolje, da dođu investicije, kako da reše problem nezaposlenosti… Oni pričaju o otcepljenju. To se naravno nikada neće dogoditi - naveo je Vuković.

Prema njegovim rečima, dobro je što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da od takvih ideja nema ništa.

- Ali, ovo manipulisanje narodom je opasno, pozivanje na neke takve ideje, nazovimo lažne narodne revolucije- dodao je Vuković i podvukao da se mora na državnom nivou reštiti da ne može neko da priča protiv Srbije šta hoće da bi zaradio dva ili tri glasa.

Foto: RTV Pink

Novinar Jakša Šćekić smatra da Ugljanin ne ovaj način hoće da digne sebi cenu.

- Hoće da kaže ja sam taj i taj, koštam toliko i toliko. Očigledno mu treba malo više para, napravi se problem, država tu uleti sa odrđenim investicijama ili traži neko ministarstvo…- naveo je Šćekić.

#Boris Vuković

#Jakša Šćekić

#Zoran Milivojević

'